TÉMA

Fyzioterapie

Soukromou kliniku vyměnili za frontovou linii. Fyzioterapeuti pomáhají ukrajinským vojákům

Ruská agrese na Ukrajině už si vyžádala tisíce obětí. Mezi hlavní ohniska bojů v Donbasu dlouhodobě patří okolí Bachmutu, kam podle britské rozvědky posílá Moskva další jednotky. Tamější zákopová válka se i proto stále více podepisuje na fyzické kondici ukrajinských vojáků. O její zlepšení usilují mimo jiné zakladatel skupiny frontových terapeutů Oleg Ševcov a fyzioterapeut Serhij Ivanov, s nimiž natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
18. 4. 2023|

Mají delší život nebo znovu chodí. Zájem o fyzioterapii pro zvířata roste

Laserová nebo magnetická terapie, speciální cvičení i masáže. To vše pro čtyřnohé pacienty. Zvířecí fyzioterapeuti mají čím dál víc práce. Některá zvířata díky jejich péči znovu chodí. Jiným odborníci prodlouží nebo zlepší život.
22. 3. 2023|

Rozárka s maminkou bojovaly před rokem kvůli covidu o život. Dnes jsou obě v pořádku

Před rokem lékaři často pečovali i o těhotné ženy s vážným průběhem covidu. Mimořádně těžké chvíle prožila i rodina malé Rozárky. Její matka onemocněla v druhé polovině těhotenství, dítě museli lékaři předčasně porodit. Obě pak strávily v nemocnici na ARO řadu dnů.
2. 1. 2023|

Za záchranu druhých získal medaili od prezidenta. Po tragické nehodě hasič potřebuje sám pomoc

Hasič a záchranář Radek Andrle roky pomáhal druhým. Při květnové nehodě přišel o manželku a sám utrpěl těžká zranění – lékaři mu museli amputovat nohu. Pro návrat do života by potřeboval protézu s kolenním kloubem. Kolegové pro něj nyní pořádají sbírku.
27. 8. 2021|

On-line výuka děti poznamená, tělocvik potřebují kvůli imunitě, říká fyzioterapeut Kolář

Lidé se v současnosti mají lépe než dříve, přesto pociťují více stresu. Jednou z hlavních zbraní vůči němu je humor, i stres je ale potřebný, protože nás posiluje, upozorňuje fyzioterapeut Pavel Kolář. Současná pandemie podle něj zásadně ovlivní budoucnost – například on-line výuka a výpadek tělocviku bude mít zásadní dopady, jelikož v dětech buduje imunitu, což nejde dohnat v dospělosti. S odborníkem, který pomáhá vrcholovým sportovcům, ale léčil třeba i prezidenty, v Interview ČT24 Speciál hovořila Světlana Witowská.
18. 1. 2021|

Studenti a učitelé si častěji stěžují na bolavá záda a migrény, problém je v distanční výuce

Bolavá záda, migrény nebo potíže s ploténkami. Učitelé i studenti teď více vyhledávají služby ambulantních fyzioterapeutů. Podle nich je za tím nevhodné sezení u počítače při domácí výuce. Tam totiž chybí ergonomické židle, prodlužuje se doba strávená před obrazovkou a ubývá pohybu. Alarmující je podle fyzioterapeutů výskyt těchto problémů i u mladších dětí. Potvrzují to jak oslovení fyzioterapeuti, tak jejich unie.
15. 11. 2020|