Rozárka s maminkou bojovaly před rokem kvůli covidu o život. Dnes jsou obě v pořádku

Příběh rodiny po covidu (zdroj: ČT24)

Před rokem lékaři často pečovali i o těhotné ženy s vážným průběhem covidu. Mimořádně těžké chvíle prožila i rodina malé Rozárky. Její matka onemocněla v druhé polovině těhotenství, dítě museli lékaři předčasně porodit. Obě pak strávily v nemocnici na ARO řadu dnů.

Rozárka se předčasně narodila před rokem v pražské porodnici U Apolináře. Teď má rodina pro lékaře jen dobré zprávy. „Zatím se nezjistilo, že by si nesla nějaké zásadní následky po tom, co si prodělala, zatím je vše v pořádku,“ řekl otec Rozárky Jaroslav.

„Ona covid neprodělala, ode mě ho nedostala. V nemocnici strávila dvaašedesát dnů, jestli se nepletu, takže na konci ledna jsme šly domů společně. O měsíc dřív, než se měla narodit,“ dodala matka Rozárky Klára.

Klára bojovala na ARO týden o život, napojená na umělou plicní ventilaci. Covidem se nakazila krátce před plánovaným očkováním. „Byl to obrovský strach. Manželka na jednom ARO, dcera na druhém ARO a já doma v izolaci. Obrovské nasazení lékařů, ani nevíme, jak jim poděkovat,“ řekl Jaroslav.

„U pacientky byl závažný problém, že jsme museli předčasně ukončovat císařským řezem a to nebylo všechno, vyžadovala velmi intenzivní péči,“ popsal lékař Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Antonín Pařízek. Klára viděla svou dceru poprvé až po dvanácti dnech.

V porodnici U Apolináře řešili v covidové krizi přes tři desítky podobných případů. A mnohdy šlo právě o velmi závažné stavy. „My jsme ta miminka nemohli operovat u nás, ale museli jsme svolat tým na kardiochirurgii. Pro neonatology to bylo složité,“ popsal vedoucí perinatologického centra Michal Koucký.

Klára necítila prsty a špatně chodila. Díky fyzioterapii je už v pořádku a svátky tak mohli všichni trávit společně. „Loni jsme měli pod stromečkem fotku, letos tam dáme Rozárku,“ uzavřeli rodiče.