Soukromou kliniku vyměnili za frontovou linii. Fyzioterapeuti pomáhají ukrajinským vojákům

Fyzioterapeuti pomáhají ukrajinským vojákům u frontové linie (zdroj: ČT24)

Ruská agrese na Ukrajině už si vyžádala tisíce obětí. Mezi hlavní ohniska bojů v Donbasu dlouhodobě patří okolí Bachmutu, kam podle britské rozvědky posílá Moskva další jednotky. Tamější zákopová válka se i proto stále více podepisuje na fyzické kondici ukrajinských vojáků. O její zlepšení usilují mimo jiné zakladatel skupiny frontových terapeutů Oleg Ševcov a fyzioterapeut Serhij Ivanov, s nimiž natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.

Těla obránců v zákopech den co den trpí – především jde o záda, ramena, krk a lokty. Vojáci zvedají těžké věci, nemají čas cvičit a už vůbec ne odpočívat. „Není důležité, jestli je někomu osmnáct, nebo šedesát. Samozřejmě, někdo to zvládá lépe než druhý, ale mohu říci, že trpí všichni,“ konstatoval Ivanov.

Příslušníci ozbrojených sil nemohou opustit pozice a strávit týden rehabilitacemi v zázemí. Ivanov proto přenechal místo na soukromé klinice a už osm měsíců jezdí s několika kolegy za nimi přímo k frontové linii.

Těžká neprůstřelná vesta i výzbroj

Faktem je, že neprůstřelná vesta váží 12 kilogramů a vojáci si na ni připínají ještě další vybavení. Není výjimkou, že nosí mnoho hodin výstroj a výzbroj vážící až 40 kilogramů. Proto jsou stížnosti na vážné bolesti zad velmi časté. Fyzioterapeuti se setkávají i s vyhřezlými ploténkami a zlomeninami obratlů.

Přivést maséry k frontové linii napadlo Ševcova. Původně chtěl zajišťovat psychologickou pomoc, ale při rozhovorech si vojáci stěžovali zejména na problémy s páteří.

„Vojáci s bolestí zad se hlásí u svých mediků. My jejich žádosti zapisujeme a podle nich sestavujeme plán výjezdů na měsíc dopředu,“ popsal Ševcov s tím, že na každého pacienta má fyzioterapeut maximálně hodinu. 

Skupina fyzioterapeutů pracuje šest dní v týdnu. Když je potřeba, jeden specialista pomůže za směnu až deseti vojákům. S každým z nich si ale musí nejdříve promluvit. „Člověk mohl prodělat různá zranění nebo operace, které mohou mít velký vliv na jeho celkový zdravotní stav,“ vysvětlil fyzioterapeut Andrij. 

Ševcov odhaduje, že zajištění rehabilitací pro všechny vojáky, kteří je potřebují, by poblíž několik set kilometrů dlouhé frontové linie dokázalo zvládnout asi patnáct set fyzioterapeutů. Zatím je jich však pouze osm.