Máme práci na dalších padesát let, hlásí ukrajinští pyrotechnici

Ukrajinští pyrotechnici mají v Doněcké oblasti napilno (zdroj: ČT24)

Velmi důležitou roli hrají ve válečném konfliktu na Ukrajině pyrotechnici. Až po jejich kontrolách totiž nastupuje do boje těžká technika nebo dělníci, kteří opravují například poškozené elektrické vedení. S členy pyrotechnické jednotky natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.

Dokud ukrajinští pyrotechnici neoznačí oblast, kde loni působila ruská pěchota, za bezpečnou, nikoho do ní nepustí. V posledních dnech například našli protipěchotní minu OZM-72.

Podle Romana, velitele pyrotechnické skupiny DSNS, Rusové často nastražují výbušná zařízení do míst, která jsou zcela opuštěná, ale kam kvůli opravám důležitých sítí musí vyrazit dělníci, většinou civilisté.

Bezpečnou zónu proto pyrotechnici vyznačují červeno-bílou páskou. V Doněcké oblasti musí vzhledem k působení ruské pěchoty prověřit dlouhé úseky polních cest, než na ně pustí těžkou vojenskou techniku.

Někdy člen týmu projde během směny stovky čtverečních metrů, jindy je min tolik, že zvládne pouze úzký a krátký pruh země. „Myslím, že máme práci na dalších padesát let,“ konstatoval Jevhenij z DSNS.

Kolik je v současnosti v Doněcké oblasti nevybuchlé munice, min a nástražných zařízení, pyrotechnici nechtějí ani odhadovat. Množství popisují jen souslovím „neskutečně obrovské“.