Mynář přestavoval svoji vilu bez povolení, rozhodl úřad. Neprozradil, jak velkou pokutu kancléřovi udělil

Pokutu musel podle serveru Česká justice zaplatit vedoucí Kanceláře prezidenta Vratislav Mynář. Stavební úřad rozhodl, že svou pražskou vilu přestavoval načerno, čímž porušil zákon. Úřad uvedl, že Mynářovi vydal dodatečné stavební povolení a zároveň mu dal pokutu. Její výši neupřesnil, sdělil pouze, že byla na dolní hranici sazby.

Kancléř stavebnímu úřadu Prahy 10 nahlásil udržovací práce ve vile v pražských Strašnicích, potom ale provedl přestavbu, která zasáhla do nosné konstrukce budovy. Na ni – na rozdíl od udržovacích prací – potřeboval stavební povolení.

Podle rozhodnutí o přestupku, ze kterého Česká justice citovala, nechal Vratislav Mynář odstranit a nově vyzdít jižní terasu vily a původní terasu s pochozí střechou u severní fasády nahradil novou přístavbou včetně nového základu. Sám kancléř uvedl, že neměl v úmyslu porušit stavební zákon.

Mynář: Stalo se to nedopatřením

„Stalo se to nedopatřením, neboť jsem se domníval, že k tomu není potřeba žádné povolení,“ řekl Mynář podle protokolu z přestupkového řízení. Stavební úřad ale jeho tvrzení považuje za účelové.

Mynář dostal za stavbu bez povolení pokutu, není ale zřejmé, jak vysokou. Stavební úřad její výši ve zveřejněném rozhodnutí začernil. Zároveň kancléř získal dodatečně stavební povolení.

Vratislav Mynář dostal letos již druhou pokutu. Na jaře musel zaplatit 1300 korun Státní veterinární správě, když se ukázalo, že prase, které porazil na zabijačce, nebylo registrované. Původně ovšem vzbudil pozornost především fakt, že Mynář pořádal zabijačku v době, kdy platilo omezení volného pohybu a vláda zakázala setkávání lidí. 

Pokutu 300 tisíc korun navíc letos dostala firma O.L.G.A., kterou Mynář vlastní. Sankci jí udělila Česká inspekce životního prostředí za neoprávněné čerpání vody pro zasněžování sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. V minulosti tatáž společnost dostala i pokutu za vypouštění odpadní vody do potoka.