Inspekce dala pokutu Mynářově firmě za vypouštění odpadní vody do potoka

Firma hradního kancléře Vratislava Mynáře musí zaplatit pokutu za vypouštění odpadních vod do potoka Hruškovice u jeho sportovního areálu v Osvětimanech. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) za to udělila jeho firmě vlastnící místní restauraci pravomocnou pokutu 40 tisíc korun. Informaci České televizi potvrdila mluvčí inspekce Jana Jandová. Mynář o pokutě nemá informace, podobné záležitosti podle něj řeší jednatel firmy.

„Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 40 tisíc korun společnosti O.L.G.A.- S.K.I.- s. r. o. (provozovatel Hospody Na Srubu na sjezdovce v Osvětimanech) za vypouštění odpadních vod z objektu Hospoda Na Srubu do vod povrchových bez povolení vodoprávního úřadu. Pokuta je pravomocná,“ uvedla mluvčí inspekce Jana Jandová.

Vlastníkem společnosti, která hospodu u sportovního a rekreačního areálu v Osvětimanech provozuje, je kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Ten ČTK řekl, že o pokutě nemá žádné informace. Zdůraznil, že výkonné funkce ve svých firmách převedl po vstupu na Pražský hrad na jiné osoby, a podobné záležitosti proto řeší jednatel firmy. Pokuta ho bude proto zajímat na konci roku, až bude kontrolovat ekonomickou bilanci firmy, řekl. 

Postih 40 tisíc je druhou pravomocnou pokutou, kterou má v poslední době některá z firem kancléře zaplatit. Začátkem července upozornil týdeník Respekt na pravomocnou pokutu 50 tisíc korun od městského úřadu v Uherském Hradišti za načerno postavený rybník, také u sjezdovky v Osvětimanech.

Mynář postavil nádrž už před třinácti lety. Nezískal k tomu ale potřebná povolení, upozornila v únoru Česká televize v pořadu Reportéři ČT. To, že nemá stavební povolení, vysvětlil tehdy kancléř tím, že povolování staveb v Česku je velmi zdlouhavé. „Já musím konstatovat, že k dnešnímu dni bohužel, byť jsme několikrát požádali o dodatečné stavební povolení, tak z důvodu úmrtí několika majitelů pozemků se nám nepodařilo dotáhnout veškerá dědická řízení,“ hájil se Mynář. 

Kancléř z rybníku v Osvětimanech, v nichž je místním zastupitelem, také částečně zasněžuje vlastní sjezdovku.

Podle Respektu mu ale hrozí od ČIŽP také další pokuta. Mynář totiž nezískal povolení nejen na stavbu rybníka, ale ani na to, aby z něj odebíral vodu. Kancléř tehdy uvedl, že má souhlas na čerpání vody od správce toku.

„Dále ČIŽP na základě kontrol ve Ski areálu Osvětimany vede další řízení, které není v současné době ukončené, a proto nemůžeme v tuto chvíli sdělit více,“ upřesnila aktuální stav věci mluvčí inspekce Jandová.