Déšť dál rozvodňuje řeky. Na východě Čech a na Moravě platí třetí povodňové stupně

Po vydatných deštích stoupaly i ve středu hladiny řek na východě Čech a na Moravě. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásilo během dne mnoho míst po celém Česku. Hasiči pomáhali stavět provizorní hráze z pytlů s pískem a odčerpávali vodu ze sklepů. Na Karvinsku voda omezila provoz na dálnici D1 u Vrbice a toky jsou rozvodněné i ve Zlínském kraji. Řeka Morava ve Strážnici se blíží stupni extrémního povodňového ohrožení, obyvatelé však evakuování nejsou.

Deště především na Moravě a východě Čech pokračovaly i ve středu a hladiny řek se zvýšily. Třetí stupně povodňové aktivity platily nebo stále platí na řekách v Libereckém, Pardubickém, Olomouckém, Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji i na Vysočině. 

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji k 18:00 platil nejvyšší třetí povodňový stupeň na šesti místech. Takzvané ohrožení je na Novohradce v Luži a Úhřeticích, na Loučné v Cerekvici, na Doubravě v Pařížově a na Třebůvce v Mezihoří a Hraničkách. Rozvodněné jsou i další toky v celém regionu. Některé menší silnice jsou kvůli záplavám neprůjezdné. Hasiči na mnoha místech odčerpávají vodu a staví hráze z pytlů s pískem.

Druhý stupeň platí podle Českého hydrometeorologického ústavu na Chrudimce v Hamrech a Nemošicích a na Jevíčce v Chornicích. Nad běžnými stavy jsou rovněž Třebovka v Ústí nad Orlicí, Loučná v Litomyšli a Dašicích, Chrudimka v Přemilově, Úsobrnský potok v Jaroměřicích a Svitava v Rozhraní.

Hasiči měli od úterních 19:00 do středečních 18:00 zhruba 140 výjezdů. Odstraňovali spadlé kmeny a větve, čerpali vodu ze sklepů, garáží a suterénů domů a stavěli hráze z pytlů s pískem. Museli také uvolňovat ucpané propustky a nahromaděné klády pod mostky stoupajících řek.

Novohradka v Luži vystoupila na třetí povodňový stupeň. Vytrvalé srážky zvedají hladiny řek (zdroj: ČT24)

Zlínský kraj

Třetí stupeň povodňové aktivity značící ohrožení platil v podvečer na Moravě ve Spytihněvi na Zlínsku a Luhačovickém potoce v Luhačovicích-Polichně na Zlínsku. Jejich hladiny nad jeho spodní hranici vystoupaly odpoledne. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a Povodí Moravy (PMO). Hasiči ve Zlínském kraji už od úterý vyjíždějí odčerpávat vodu, stavět hráze z pytlů s pískem nebo čistit propustky.

Podle mluvčího krajských hasičů Romana Žemličky vyjížděly profesionální i dobrovolné jednotky od půlnoci do středečních 17:00 ve Zlínském kraji ke 137 událostem, které souvisely s vydatným deštěm a záplavami. Z toho v sedmdesáti případech šlo o čerpání vody ze sklepů a jiných prostor. „Dále to bylo čištění propustků a koryt vodních toků, odstraňování stromů z vodních toků, monitoring vodních toků, pytlování a tak dále,“ řekl mluvčí.

Olomoucký kraj

Hladina řeky Bečvy v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku dosáhla třetího povodňového stupně, překročila již čtyři metry. Stoupá stále i v Dluhonicích, v Přerově začnou hasiči stavět na nábřeží Edvarda Beneše mobilní protipovodňovou hráz.

Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, platí v Olomouckém kraji  od dopoledních hodin v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku také na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Odpoledne byl vyhlášen i na Bečvě v Přerově a Dluhonicích i na Olešnici v Kokorách. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Voda způsobuje i dopravní komplikace.

Komentář meteorologa ČT Jana Šrámka ke stavu počasí 14. října ve 14:35 (zdroj: ČT)

Od rána jezdí kvůli zaplaveným silnicím autobusy na některých linkách u Teplic nad Bečvou na Přerovsku a ve Staré Červené Vodě na Jesenicku po objízdných trasách. Cestující musí počítat s případným zpožděním těchto linkových autobusů, informoval na webu Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK).

Někde jsou podle Povodí Moravy svolávány nebo zasedají povodňové komise jako například v Hranicích, Lipníku nad Bečvou a v Přerově. „Voda se zatím rozlévá mimo zastavěná území,“ sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Povodí sleduje situaci i v terénu, těžká technika je připravená zasáhnout. „Situace se bude vyvíjet v závislosti na přechodu dešťových srážek. Na místech, kde jsou vodní nádrže, došlo k zachycení povodňových průtoků v nádržích, které se v současnosti plní,“ dodal. 

Moravskoslezský kraj

Vydatné noční deště zvedly hladiny řek také na severní Moravě a ve Slezsku. Na devíti místech Moravskoslezského kraje platil ve středu okolo 18:00 třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Déšť pozvolna ustává, i když by mohlo místy pršet až do čtvrtka. Na některých místech se podle hasičů voda dostala do sklepů, museli ji odčerpávat. Omezila i provoz na dálnici D1 u Vrbice na Karvinsku a na dalších komunikacích. Hasiči v souvislosti s počasím evidují 580 výjezdů.

Stav ohrožení se nyní týká Polančice v Polance, Seziny v Bravanticích, Odry v Odrách, Luhy v Jeseníku nad Odrou, Opavy v Držkovicích, v Opavě a Děhylově a Krasovky v Radimi. Mnohde už hladiny kulminovaly a začínají klesat. První stupeň podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové večer platil na dvaceti místech Moravskoslezského kraje a druhý na deseti.

Voda komplikuje provoz na dálnici D1. Zavřená je zaplavená nájezdová rampa ve směru na Prahu u dálniční křižovatky 366 nedaleko Vrbice u Bohumína na Karvinsku. Podle pracovníků Národního dopravního informačního centra zatím není jasné, jak dlouho omezení potrvá. Odra se tam vylila z koryta a bude se čekat, až hladina klesne.

Podobná situace je na dalších silnicích v kraji. Kvůli vodě na silnici je zavřený hraniční přechod do Polska v Petrovicích u Karviné. Vylila se tam řeka Petrůvka. V Ostravě u areálu Černá louka se vylila Ostravice a komunikace kopírující břeh řeky je neprůjezdná. „Ve Studénce na Novojičínsku je vodou zatopená silnice vedoucí od nádraží. Jde o přivaděč k dálnici D1. V Jeseníku nad Odrou říčka Luha zatopila přilehlou komunikaci,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačková.

Uzavřen je i hraniční přechod Držkovice, v místě je vylitá řeka Opava. Řidiči neprojedou ani mezi Odrami a Vítkovem či Bernarticemi, kde se vylila Odra. Neprůjezdná je silnice mezi Kravařemi a Štítinou na Opavsku.

Jihomoravský kraj

Na jihu Moravy vystoupaly na nejvyšší povodňový stupeň řeky Morava i Velička ve Strážnici. Redaktorka ČT Helena Ondřejová, která situaci sleduje přímo ve Strážnici, uvedla, že místní místostarosta situaci monitoruje a žádný evakuační plán připraven zatím nemá, protože ho nepovažuje za nutný.

„Větší obavu mu dělala řeka Velička, která už kulminovala a na třetím povodňovém stupni není. Druhá řeka, která ale pořád stoupá, je Morava. Ta je na sedmi stech a jednom centimetru, přitom stupně extrémní povodně by zde bylo dosaženo při sedmi stech a třech centimetrech. To znamená, že se tady skutečně hraje už o každé číslo. Nicméně i v případě, že by se Morava vylila, to pro obyvatele Strážnice nebude znamenat nic fatálního,“ řekla redaktorka ve 23 hodin.

Podle Povodí Moravy se plní vodní nádrže. Také hasičům v Jihomoravském kraji počasí přidělalo práci, podle mluvčího Jaroslava Mikošky ale neevidovali žádnou větší událost. Většinou odčerpávali vodu ze sklepa, čistili propusti i stavidla.

Povodí Moravy evidovalo ve středu odpoledne na třinácti místech třetí stupeň povodňové aktivity. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle něj se voda rozlévá převážně mimo zastavěná území. Naplňují se vodní nádrže, pracovníci s nimi manipulují. U Nových Mlýnů se bude zvyšovat odtok, aby se uvolnil prostor pro zachycení očekávaných povodňových průtoků ze Svratky a Jihlavy.

Voda se rozlila i na  na krasových ponorech ve Sloupu v Moravském krasu, kde se Sloupský potok propadá do jeskynního systému Amatérské jeskyně za skálou Hřebenáč. „Potok nemá nikde do hlubšího podzemí volný vtok, ale cedí se přes sutě a naplavenou hlínu s dřevem. Hltnost ponorů je tak omezena,“ vysvětlil na webu strážců přírody Antonín Tůma ze správy chráněné krajinné oblasti. Voda před skalami tak vytvořila menší jezero a skála Hřebenáč se dočasně stala ostrovem. Voda zaplavila i areál Sloupsko-šošůvských jeskyní, parkoviště, správní budovy a odpočívadla.

Kraj Vysočina

V severovýchodní části Vysočiny platí na řece Svratce třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. V Dalečíně na něj voda vystoupala před 11:00. Jinde se Svratka drží na druhém povodňovém stupni – pohotovost. Zvýšené jsou i hladiny Sázavy nebo říčky Balinky. Hladiny řek začaly stoupat kvůli silným dešťům. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Hasiče na Vysočině víc než voda zaměstnalo odstraňování popadaných stromů asi na osmi místech. Vodu vyjeli čerpat dvakrát na Havlíčkobrodsko, dostávali ji ze sklepů. Pomáhali také v Novém Jimramově na Žďársku, kde se voda přelila přes náhon. Vyplývá to z informací na webu hasičů.

V Herálci se podle starosty Zdeňka Gregora voda dostala do dvou sklepů rodinných domů. „Ráno jsme byli dva centimetry od třetího stupně. Asi v 9:30 jsme to kontrolovali a byli jsme na stejné hladině. Máme tady zatopené nějaké sklepy, dělali jsme evakuaci hospodářských zvířat, oveček a jinak to monitorujeme,“ řekl starosta.

Liberecký a Královehradecký kraj

Vydatné deště zvedly hladiny řek také na Liberecku. Na třetí stupeň vystoupala Smědá a Řasnice ve Frýdlantském výběžku a voda tam zaplavila silnici třetí třídy z Boleslavi do Černous. Kolem 20:30 už i hladina Smědé klesla na druhý povodňový stupeň, silnice do Černous ale stále zůstává pod vodou a je pro automobily uzavřená, řekl velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban. Voda se podle něj rozlila do polí, luk a zahrad. Do domů se nedostala, ochránily je pytle s pískem.

První povodňový stupeň platí na Řasnici ve Frýdlantu a na Jizeře v Železném Brodě. Voda v řekách tam ale dál opadá. Ostatní toky v Libereckém kraji už se podle dat Českého hydrometeorologického ústavu vrátily do normálu. Smědá kulminovala na 259 centimetrech, situace je podle Erbana lepší než v červnu, kdy se hladina Smědé v Předláncích dostala až na 287 centimetrů.

Vzedmuté hladiny řek v Královéhradeckém kraji začaly ve středu odpoledne klesat. Na poklesu byla Stěnava na Náchodsku, která v profilu Meziměstí ráno krátce překročila i třetí povodňový stupeň. V podvečer byl na Stěnavě první až druhý stupeň. Na poklesu byla při trvajícím prvním stupni Divoká Orlice v Orlickém Záhoří, vyplývá z dat Povodí Labe.

První stupně povodňové aktivity byly vpodvečer na Bělé v Jedlové v Orlických horách, na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Metuji v Krčíně, Dědině v Cháborech a na Labi ve Špindlerově Mlýně.