„Ty víš, co to znamená.“ Sokolové si připomněli oběti z druhé světové války a komunismu

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Sokolové ve čtvrtek slaví tradiční Památný den sokolstva, který je od loňského roku oficiálním významným dnem. Lidé si tak připomínají tisíce obětí sokolů za druhé světové války i v období komunismu. V Praze vystoupila například poslední žijící pamětnice Akce Sokol Dagmar Evaldová. Kvůli epidemickým opatřením mají letošní oslavy omezenější rozsah.

Hlavní pietní akt se konal v Tyršově domě na Malé Straně za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) a ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Závěrečný projev měla Dagmar Evaldová, poslední žijící svědkyně Akce Sokol, při které nacisté v roce 1941 zahájili likvidaci sokolské organizace. Otec a strýc Evaldové byli popraveni za svoji činnost v řadách sokolského odboje.

„Jsem už poslední, kdo ty dny pamatuje. Když tatínek naposledy odcházel, řekl mi: Nezapomeň, že jsem z tebe chtěl mít sokolku. Ty víš, co to znamená. Já jsem to jako tehdy čtrnáctileté dítě dobře věděla a snažila jsem se do Sokola vrátit, jakmile to bylo možné. Děkuji, že jste přišli a že na ty naše drahé vzpomínáte,“ řekla Evaldová na pietní akci, jejíž počet přítomných omezila epidemiologická situace.

Události: Památný den sokolstva (zdroj: ČT24)

Účast Evaldové ještě před aktem okomentovala starostka České obce sokolské Hana Moučková, jež se piety také zúčastnila. „Paní Evaldová se každoročně zúčastňuje pietních aktů, protože celá její rodina přišla o život. Ona přežila a samozřejmě v souvislosti s tragickými událostmi k tomu má nesmírně citlivou vazbu. Neustále ji přesvědčujeme, aby sepsala své paměti, aby nebyly zapomenuty,“ sdělila.

Večer sokolských světel byl zrušen

Pietní akty se konají na řadě dalších míst. V řadě měst vyjely tramvaje a autobusy ozdobené sokolskými vlaječkami, úřady a instituce vyvěšují sokolské prapory. Na Pražském hradě byla v poledne při slavnostním střídání stráže k vidění přehlídka praporů, které Sokol obdržel od československých a českých prezidentů.

„Prapory máme tři – první 1926 od pana prezidenta Masaryka u příležitosti osmého všesokolského sletu, další od pana prezidenta Edvarda Beneše v roce 1938 u příležitosti 10. sletu a poslední jsme dostali loni od pana prezidenta Zemana právě při příležitosti Památného dne sokolstva,“ přibližuje Moučková.

V půl sedmé večer se měl původně na Kampě pod Karlovým mostem v Praze konat Večer sokolských světel, při němž sokolové tradičně pouští po Vltavě lodičky se svíčkami jako vzpomínku na své oběti. Akce byla oficiálně zrušena, podle organizátorů je ale možné, že se jí lidé zúčastní spontánně.

Památný den se vztahuje k roku 1941

Datum 8. října bylo pro Památný den sokolstva zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941, kdy nacisté zatkli 1500 sokolských činovníků. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich zároveň tehdy rozhodl o rozpuštění České obce sokolské. Podle odhadů bylo za druhé světové války zavražděno nebo zemřelo v boji asi pět tisíc sokolů.

Sokolská organizace, kterou v únoru 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel. V současnosti má Sokol asi 160 tisíc členů a funguje ve zhruba tisícovce měst a obcí. Kromě Česka jsou jeho jednoty i v dalších zemích, kde žijí čeští krajané.