Aktivita klíšťat stoupá. Případů encefalitidy přibylo oproti loňsku zhruba o čtvrtinu

V Česku přibývá případů klíšťové encefalitidy, do konce června se nakazilo už 158 lidí. Meziročně jde o nárůst asi o 25 procent. Státní zdravotní ústav ale naopak eviduje méně případů boreliózy, za prvních šest měsíců letošního roku jich bylo 1035, což je zhruba o sedmdesát méně než v loňském roce. Nejvíce případů nákazy bývá v letních měsících, kdy lidé častěji chodí do přírody.

Klíšťatům vyhovuje zejména letošní vlhčí počasí, díky kterému jsou schopna být aktivní po celý den. Naopak loni, kdy převládalo teplé a suché počasí, klíšťata během dne zalézala do svých úkrytů a schovávala se před ostrým sluncem. 

Nejvyšší výskyt klíšťové encefalitidy je na jihu Čech, výrazně však přibylo nemocných také na jižní Moravě nebo ve Zlínském kraji. Například hygienici v Jihočeském kraji evidují 50 případů encefalitidy. „Ve stejném období v loňském roce to bylo devatenáct,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová s tím, že u boreliózy se jedná o 150 případů, což je zhruba stejné číslo jako loni.  

Stupně aktivity klíšťat
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Větší klíšťata z ciziny jsou aktvinější, ale nesvědčí jim česká krajina

Odborníci evidují také cizí druhy klíšťat, které jsou do Česka zavlečené například ptáky z jižní Evropy nebo Afriky. Tato klíšťata však pro lidi nepředstavují větší nebezpečí než ta tuzemská.

„Toto klíště (zavlečené) je aktivní, má dokonce i oči. To za vámi skutečně třeba i deset minut poběží. V naší vegetaci ale není pro toto klíště úplně terén,“ řekl výzkumný pracovník Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Jan Perner. 

  • Virové  onemocnění napadající mozek a mozkové blány
  • Nemoc může mít podobu jen lehkých bolestí hlavy a zvýšené teploty, hrozí ale i těžký průběh spojený s prudkými bolestmi hlavy, vysokými horečkami, dezorientací, poruchami motorické koordinace, ztuhnutím šíje atd. Při těžkém průběhu může dojít k úmrtí nebo k dlouhodobějším či doživotním následkům v podobě ochrnutí, poruchám soustředění, snížení intelektuálního výkonu.
  • Hlavní přenos se odehrává prostřednictvím infikovaných klíšťat. Relativně účinnou prevencí je očkování.

Těchto větších klíšťat si člověk podle Pernera snadněji všimne a zbaví se jich dříve, než se stihnou přisát. Častěji se tak objevují na hospodářských zvířatech, pro která však nepředstavují žádné nebezpečí. „Nebezpečné viry nevyvolávají žádné onemocnění u těchto zvířat, virus se tam maximálně pomnoží, ale žádné symptomy nevyvolává,“ dodal. 

V nemocnicích končí hlavně pacienti s encefalitidou

Více případů nemocných potvrzují také nemocnice v Česku, zejména ty v jižní části republiky. „Máme hospitalizovaných osm pacientů s klíšťovou encefalitidou. Minulý týden jich tu bylo patnáct,“ řekl primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle. 

Nemocnice v Českých Budějovicích naopak nemá hospitalizovaného žádného pacienta s boreliózou, která podle Chrdleho není tak závažná jako encefalitida. Tvrdí však, že lidé mají stále větší strach právě z lymeské boreliózy. 

  • Borelióza je typické onemocnění přenosné ze zvířete na člověka. Poprvé byla popsaná v městečku Old Lyme ve státě Connecticut v USA. Zde je jejím původcem spirocheta Borrelia burgdorferi. V Evropě k tomuto druhu přistupují další dva – Borrelia afzelii a Borrelia garini. 
  • V přírodě napadá hlavně hlodavce, ale i vysokou zvěř a některé ptáky. V přenosu se pak uplatňují pouze klíšťata. Aby se nákaza přenesla na člověka, musí být klíště maximálně milimetr veliké a přisáté alespoň 24 hodin. Jiný krev sající hmyz proto nemoc nepřenáší, protože se přisaje pouze na krátkou dobu.
  • Prvním příznakem onemocnění je šířící se červená skvrna s blednoucím středem v okolí kousnutí. Objevují se i nepříliš specifické příznaky, jako je horečka, bolesti svalů, únava. Chřipku připomínající příznaky se však nemusejí objevovat ve všech případech. 
  • Pokud onemocnění zůstává neléčeno, postihuje nervovou soustavu, srdce či klouby. Některým z těchto komplikací bývá připisován autoimunitní původ, spuštěný imunitní reakcí namířenou proti infekci.
  • Proti borelióze neexistuje očkování. Léčí se antibiotiky. K přenosu z klíštěte na člověka dochází asi u pěti procent lidí. 

Na jednotkách intenzivní péče většinou končí pacienti, kteří se nakazili encefalitidou. Jde o nemocné, u kterých jsou ohroženy základní životní funkce nebo jsou v bezvědomí a je potřeba je monitorovat. Většina pacientů však zůstává na standardním lůžkovém oddělení. 

Lékaři někdy evidují i případy, kdy se člověk nakazí jak lymeskou boreliózou, tak i klíšťovou encefalitidou. „Léčíme obě nemoci tak, jak jsme zvyklí je léčit. Snažíme se zjistit, zda se to projevuje tím, že lidé mají těžší průběhy, zatím to ale tak nevypadá,“ uvedl Chrdle. 

Očkování zatím existuje pouze proti klíšťové encefalitidě, vědci z českobudějovického Biologického centra už ale spolupracují s americkými odborníky na vzniku očkovací látky proti lymeské borelióze. V tuto chvíli vědí, že vakcína funguje, látku však ještě čeká další testování.