Česko povede projekt společného nákupu munice pro V4 i poté, co předá předsednictví Polsku

Komentář bezpečnostního analytika Lukáše Dyčky (zdroj: ČT24)

Česká republika bude i po předání předsednictví Visegrádské čtyřky (V4) Polsku nadále vést projekt nákupu munice. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) to řekl po jednání se svým slovenským a maďarským protějškem a s náměstkem polského ministra obrany. Věří, že projekt by mohl být dokončen ještě letos. Nákup malorážné munice by měl být uskutečněn přes alianční agenturu NSPA.

Podle českého ministra obrany Metnara se navzdory omezením kvůli pandemii koronaviru podařilo pokročit ve společném projektu nákupu munice a Česko v jeho vedení bude pokračovat i po předání předsednictví Polsku.  

„Našli jsme společný průsečík, bude se jednat o malorážnou munici, kde v rámci V4 panuje shoda. V současné době diskutujeme množství, kolik ta daná země bude potřebovat jednotlivých druhů,“ řekl. Dohoda by pod Metnara mohla být hotová do konce roku.

O tom, že by země V4 mohly společně nakupovat munici pro své armády, hovořil Metnar už v září po společném zasedání v Ostravě. 

Země V4 chtějí spolupracovat i na dalších projektech

Podle slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě je možné spolupracovat i na dalších modernizačních projektech, například na modernizaci tanků T-72. Slovensko podle něj také komunikuje s Metnarem o možném společném působení ve výcvikové misi Evropské unie v Mali, ve které Česko převzalo velení. Společně by měly země V4 postupovat také v debatách o rozdělování peněz z evropského obranného fondu, řekl Naď.

Ministři také hovořili o sestavení dalšího bojového uskupení zemí Visegrádské skupiny v rámci EU BG, která by měla být schopna pohotovosti v prvním pololetí roku 2023. Za Česko by se podle Metnara mělo zapojit 300 až 600 vojáků.

Přidají se Francie, Německo, USA a Británie?

Ministři si také předsevzali, že zaktualizují východiska obranné spolupráce v nové dlouhodobé vizi, protože předešlý dokument byl nezměněn od roku 2014. Za důležitý strategický dokument a základ pro polské předsednictví V4 jej považuje náměstek polského ministra Pawel Woźny.

Maďarský ministr Tibor Benkö uvítal myšlenku rozšiřování spolupráce zemí V4 s dalšími, například s Francií, Německem, Velkou Británií a USA. Zmínil také, že by se země V4 neměly soustředit pouze na výzkum a vývoj v obranném průmyslu a na nové hrozby, ale měly by i udržovat schopnost působení proti konvenčním hrozbám.

Česko zvládlo předsednictví na výbornou

Cílem setkání ministrů či jejich zástupců bylo i vyhodnocení českého předsednictví, štafetu koncem června přebírá Polsko. Všichni přítomní se shodli na tom, že české předsednictví bylo na vysoké úrovni, i přes probíhající pandemii.

Metnarovi za to poděkoval Woźny i Naď. Zástupce Polska také uvítal, že během českého předsednictví byla zavedena řada iniciativ, které partnerství zemí V4 podporují. 

Maďarský ministr řekl, že se prokázalo, že všechny čtyři země V4 dokážou spolupracovat na vysoké úrovni. Mimo jiné vyzdvihl také nepostradatelnou funkci Severoatlantické aliance (NATO).