Cestovatelský semafor je o něco zelenější. Mezi bezpečné země už patří i Belgie

Epidemiologové aktualizovali Mapu cestovatele, která znázorňuje v jednotlivých zemích míru rizika nákazy koronavirem. Ve většině evropských zemí zůstává i nadále nízké a nově se mezi ně zařadila i Belgie. Naopak vysoké riziko zůstává ve Švédsku, Portugalsku a polském regionu Slezské vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem. Ve Velké Británii je nadále střední riziko. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se zatím neuvažuje o tom, že se do rizikovější skupiny zařadí Německo.

Při cestě z Belgie do Česka nově odpadne Čechům i cizincům povinnost dokládat negativní test na covid-19 nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Lidé zároveň mohou mezi zeměmi s nízkým rizikem nákazy cestovat i jako turisté.

Naopak pro občany zemí s vysokým a středním rizikem dál platí, že do České republiky mohou vstupovat jen kvůli práci, rodině, ze zdravotních důvodů nebo v naléhavých mimořádných situacích.

Pro cesty z Portugalska, Švédska a Slezského vojvodství platí i povinnost předkládat negativní test na koronavirus pro cizince i Čechy. „Přestože se situace ve Slezském vojvodství mírně zlepšuje, v Moravskoslezském kraji naopak roste počet nakažených, proto musíme být v rozvolňování opatření na hranicích obezřetní,“ uvedl Vojtěch.

V Německu přibývá nakažených, zůstane však v „zelené zóně“

V Německu v posledních dnech prudce vzrostlo reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný. Podle nedělní statistiky přibylo za posledních 24 hodin 687 případů nákazy. V posledních týdnech trápí Německo výskyt koronaviru v řadě masokombinátů.

„Situaci sledujeme, zdá se, že je to podobně jako u nás otázka lokálních ohnisek, tam šlo o jatka. Uvidíme, jak si s tím německé úřady poradí. Zatím neuvažujeme, že bychom zařadili Německo do rizikovějších zemí,“ uvedl ministr zdravotnictví. 

Takzvaný semafor, který hodnotí míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých evropských zemích a na základě toho stanovuje pravidla pro cestu z nich do Česka, začala vláda uplatňovat v polovině června.