Epidemie mimo kontrolu? V Německu prudce vzrostlo reprodukční číslo

V Německu prudce vzrostlo reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) dosáhlo hodnoty 2,88, přičemž v sobotu bylo na úrovni 1,79. Je tedy výrazně nad kritickou hodnotou jedna, která tvoří mezník, zda se bude nákaza v dlouhodobém horizontu dále šířit nebo naopak ustupovat.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Reprodukční číslo, které je tvořeno na základě týden a půl starých dat, strmě stoupá od pátku, kdy spočívalo na hodnotě 1,06. Nedělní hodnota 2,88 znamená, že jeden nakažený statisticky infikuje téměř tři další osoby.

Koronavirus se šíří mezi zaměstnanci jatek

V posledních týdnech trápí Německo výskyt koronaviru v řadě masokombinátů. Na jatkách firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück, která jsou jedna z největších v celém Německu, hygienici zatím evidovali 1331 infikovaných. V karanténě jsou všichni zaměstnanci a jejich rodinní příslušníci včetně vedení firmy, celkem sedm tisíc lidí. Podnik zůstane zavřený nejméně dva týdny.

Hromadné testování ve firmě Tönnies už skončilo, celkem bylo provedeno 6139 testů. Negativních bylo 4568. „Během testování se zjistilo, že počet pozitivních případů mimo bourárnu masa je mnohem nižší, než v tomto provozu,“ uvedli zástupci okresu Gütersloh ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde se jatka nacházejí.

Jatka Tönnies jsou novým epicentrem nákazy
Zdroj: Reuters/LEON KUEGELER

Úřady kvůli šíření nákazy nechaly v celém okrese uzavřít všechny školy a školky. Firma i celé odvětví čelí kritice kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám zaměstnanců ze zahraničí, kteří žijí ve stísněných prostorech ve společných ubytovnách.

Dalším lokálním ohniskem je obytný komplex v Göttingenu ve spolkové zemi Dolní Sasko, kde se koronavirem nakazilo 120 lidí. Úřady proto nařídily týdenní karanténu 700 tamních obyvatel.

Podle statistiky RKI za posledních 24 hodin přibylo 687 nových případů nákazy koronavirem, celkový počet infikovaných tak vzrostl na 189 822. Celková bilance obětí činí 8882. Pacientů, kteří se z nemoci covid-19 vyléčili, je v Německu podle odhadů RKI již 174 900.