Volby by s náskokem vyhrálo ANO, lidovci dále zůstávají pod pětiprocentní hranicí

Nový volební model agentury Kantar CZ potvrzuje dominantní postavení ANO, podpora hnutí se ale podle průzkumu snížila. Na druhém místě si naopak polepšili Piráti a více respondentů by dalo hlas také třetí ODS. Posílila i SPD s osmi procenty. Na pětiprocentní hranici potřebné do sněmovny se pohybuje v rámci statistické chyby pětice stran. Výzkum agentura zpracovala pro Českou televizi.

Mandát v Poslanecké sněmovně by podle květnového volebního modelu získalo osm politických stran a hnutí.

Potvrzuje se dlouhodobý výrazný náskok ANO, které vede s 31,5 procenta, oproti dubnovým číslům ale vládnoucí hnutí ztratilo 2,5 procentního bodu. „Nejčastěji se voliči přesouvali k Pirátům, případně ČSSD, přičemž jako důvod opakovaně uváděli zklamání ze zneužití pandemie k prosazení vlastních zájmů hnutí ANO nebo jeho členů,“ uvádí autoři průzkumu.

Doplňují, že do dubnové vlny sběru dat ještě zasahovala většina vládních opatření proti šíření koronaviru. „Občané hodnotili aktivitu vlády během koronavirové krize pozitivně, což se projevilo jak na hodnocení politické situace, tak na zisku hnutí ANO. S tím, jak se jednotlivá opatření začínají uvolňovat a situace se pozvolna vrací zpět k běžnému stavu, se zdá, a květnové měření toto potvrzuje, že se navrací i zisky většiny stran a hnutí na hodnoty z období před koronavirovou krizí,“ píší.

Právě Piráti obsadili druhé místo se 17 procenty hlasů. Oproti předchozímu průzkumu si tedy jeden procentní bod připsali. Přírůstek dvou procentních bodů registruje také s 13,5 procenta třetí ODS a polepšilo si rovněž hnutí SPD, jemuž vyjádřilo přízeň osm procent respondentů, tedy o jeden procentní bod více než minule.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Pět stran na hranici Poslanecké sněmovny

Na hranici vstupu do dolní komory se v rámci statistické chyby pohybuje pětice stran. Shodný zisk 5,5 procenta hlasů si v květnové sondáži připsaly vládní ČSSD a pak také STAN. U obou politických subjektů je projekce shodná s předchozím měsícem.

Přesně na hodnotě pěti procent se nacházejí rovněž dvě strany, a sice TOP 09 a KSČM. Pro první jmenovanou se v aktuálním průzkumu vyslovilo o 1,5 procentního bodu méně respondentů než při posledním sběru dat, zatímco komunisté zaznamenali ztrátu půl procentního bodu.

Jako jediná ze současných parlamentních stran by se podle aktuálního modelu nedostala do sněmovny KDU-ČSL, pro kterou se vyslovila čtyři procenta dotázaných. Výsledek, který je shodný s předchozím průzkumem, je ale v rámci statistické chyby.

„Totéž platí pro trojici stran se ziskem těsně nad pětiprocentní hranicí. KDU-ČSL se však dlouhodobě pohybuje spíše pod pětiprocentní hranicí než nad ní, proto předpokládáme, že by se v tuto chvíli do sněmovny neprobojovala,“ konstatují autoři modelu.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 18. 5. až 5. 6. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 832 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje  v rozmezí +/- 1 procentního bodu u stran s nízkým ziskem až 3,2 procentního bodu u stran se ziskem vysokým.