Vnitro vypovědělo smlouvu nakladatelství, které vydalo nacistický kalendář

Ministerstvo vnitra vypovědělo nájemní smlouvu skladu s nakladatelstvím Naše vojsko, které vydalo kalendář s portréty osobností třetí říše. Po jednání s izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem o tom informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že podobné zboží nemá na pultech českých obchodů co dělat. Na vydavatele už směřuje trestní oznámení a další se chystá.

Kvůli kalendáři podal trestní oznámení předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma, který zároveň vyzval předsedy poslaneckých klubů, aby zákony změnili. Podle Policie ČR totiž v minulosti v podobném případě u stejného nakladatelství nebylo prokázáno, že pohnutkou pro výrobu kontroverzních produktů bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti. 

Další trestní oznámení chystá Federace židovských obcí (FŽO). Federace podle předsedy Petra Papouška považuje nejen samotné vydání kalendáře, ale i jeho grafickou úpravu za podporu nacismu. Předseda pražské židovské obce František Bányai potom vyzval vydavatele, aby produkty stáhl z prodeje a zničil je.

„Vaše produkty jsou glorifikací vrahů s vysokým potenciálem negativně ovlivnit mladou generaci, bagatelizovat hrůznou minulost a podněcovat k nenávisti a novému násilí. Komerční záměr založený na zájmu osob fascinovaných zlem a násilím postrádá jakýkoliv cit a vnímání lidské důstojnosti, znamená totální absenci slušných obchodních praktik a vnímám jej jako mimořádně odporný hyenismus,“ uvedl Bányai v otevřeném dopise majiteli Našeho vojska Emerichu Drtinovi.

Petříček uvedl, že Meron se při schůzce o případ zajímal. „Informoval jsem ho, že trestní oznámení už bylo podáno a že ministerstvo vnitra už vypovědělo nakladatelství smlouvu na sklad. Takové předměty nemají na pultech českých obchodů co dělat, zlehčují hrůzy nacistického režimu a zvlášť pro Izrael to musí být smutný pohled,“ konstatoval ministr. 

Vedle Merona kalendář dříve kritizoval i německý velvyslanec v ČR Christoph Israng. „Produkty, které glorifikují nejhorší zločince v lidské historii jsou neúnosné. Nechápu, jak někdo může takový odpad vyrábět, prodávat nebo kupovat,“ napsal na Twitteru.

Vnitro podle zjištění Deníku N pronajímalo nakladatelství prostřednictvím své příspěvkové organizace sklad. Nyní se rozhodlo smlouvu ke 30. červnu vypovědět. „Výpověď smlouvy odeslalo Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra do nakladatelství Naše vojsko dnes (úterý – pozn. red.) ráno,“ citoval Deník N ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Výpověď nakladatelství ohlásila i Praha

Smlouvu nakladatelství vypověděl 24. dubna i pražský magistrát, který mu pronajímá prostory prodejny na Smíchově, což České televizi potvrdil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). „Přišlo oznámení od orgánů činných v trestním řízení, že se podílejí na šíření, prodeji a propagandě tematických materiálů spjatých s nacismem. Z těchto důvodů jsme jim dali výpověď,“ uvedl Chabr.

Policie již dříve prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Šéf nakladatelství Naše Vojsko Emerich Drtina v médiích v té době uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci, ale jedná se mu o zisk.