Očkování proti meningokokovi budou mít nejmenší děti zdarma. Rodiče ušetří asi deset tisíc

Očkování proti meningokokovi má být zdarma (zdroj: ČT24)

Nepovinné očkování proti nákaze meningokokem bude od 1. června plně hradit stát, pokud rodiče splní podmínky a dítě dají očkovat včas. Rodiče momentálně za vakcínu, která obnáší celkem tři dávky, zaplatí kolem deseti tisíc korun. Změnu přináší novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou už podepsal i prezident Miloš Zeman.

Očkování proti meningokokové nákaze skupiny B stát uhradí, pokud rodiče dají očkovat své potomky do půl roku věku. Dávku vakcíny proti skupinám A, C, W a Y zafinancuje, pakliže k očkování dojde během druhého roku života dítěte.

Podle českých pediatrů jsou dvě rizikové skupiny - do čtyř let a mezi patnácti a pětadvaceti lety. Nejčastěji však nemoc postihuje děti, které ještě nemají zralý imunitní systém. Dítě musí absolvovat tři dávky vakcíny. První dvě dávky se aplikují ve dvouměsíčním intervalu, třetí až za půl roku. 

„Meningokok je onemocnění, které má poměrně vysokou smrtnost v této věkové kategorii, které, když to dobře dopadne, zanechává ve většině případů celoživotní následky,“ řekla pediatrička a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Onemocnění způsobené meningokokem je velmi rychlé a je nutné včas podat účinná antibiotika. Ročně se invazivní meningokové onemocnění týká kolem padesáti lidí. Jde o vzácnou nemoc, v jejímž důsledku zemře zhruba každý desátý člověk.

Zemí, které očkování hradí, je minimum

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je proočkovanost populace pro stát prioritou. „Je to jedno z těch nejvíce preventivních opatření, nejen v této nemoci, ale i v řadě dalších,“ uvedl. Od očkování zdarma si slibuje i větší zájem mezi rodiči.

„My jsme čtvrtá země v Evropě, která bude mít toto očkování hrazené státem. Maminky, které mají malé děti, ušetří, pokud budou chtít očkovat, zhruba deset tisíc korun,“ řekla poslankyně a předkladatelka návrhu zákona Andrea Brzobohatá (ANO).