Počet pacientů už překročil sto, jednou z nových nakažených je zdravotní sestra

V Česku bylo ve čtvrtek večer 116 nakažených novým typem koronaviru, a to ve všech krajích. Laboratoře v současnosti zkoumají další vzorky. Stav dvou lidí je vážný. Aktuální situací se ve čtvrtek mimořádně zabývala vláda. Zavedla nouzový stav, hraniční kontroly na německých a rakouských hranicích a zakázala cestování do vybraných zemí. Vláda také od pátečního rána zakazuje shromáždění nad třicet lidí a od pátečního večera uzavírá stravovací zařízení mezi 20 a 6 hodinou. Další mimořádné jednání vlády k aktuální situaci se má konat v pátek ráno.

V Česku je 116 případů koronaviru, informoval ve čtvrtek večer web ministerstva zdravotnictví. Počet se tak za den zvýšil o 22 případů. Nárůst nových pacientů není oproti středě tak masivní, poukázal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Objevují se ale nové případy bez cestovatelské anamnézy. 

„Podle prvních informací, a jsou to případy poměrně čerstvé, tak jsou jednotky případů pacientů, kteří nemají podle všeho cestovatelskou anamnézu, to znamená, že nikde necestovali ani nebyli s nikým takovým v kontaktu,“ upozornil ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví Vojtěch. Jedná se podle něj o Prahu i Moravskoslezský kraj.

Události, komentáře: Vláda kvůli koronaviru vyhlásila nouzový stav (zdroj: ČT24)

Jednou z nových nakažených je zdravotní sestra

Jedním ze nakažených novým koronavirem v Moravskoslezském kraji je zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice. Na sociálních sítích o tom ve čtvrtek večer informoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). 

„Nemám dobré zprávy. Jedna z nakažených je zdravotní sestra z nemocnice ve Frýdku-Místku. Bez cestovní anamnézy. Doplatila na někoho, kdo tak odpovědný nebyl. Provádí se všechna potřebná epidemiologická opatření,“ uvedl Vondrák na Twitteru.

Pacienti jsou nyní ve všech krajích. U většiny je průběh onemocnění mírný, u tří případů se však objevily komplikace.

„U brněnské pacientky naštěstí nakonec stav v tuto chvíli není tak vážný. Byla tam pneumonie hlášená z Vojenské nemocnice v Brně, pak byla převezena do Fakultní nemocnice v Brně a nyní je na standardním lůžku. Tam ta situace je lepší, byť je to starší paní, myslím 86 let. Ani pneumonie není diagnostikovaná v tuto chvíli,“ uvedl před jednáním kabinetu ministr zdravotnictví Vojtěch. Informaci potvrdil i odpoledne.

Horší je podle něj stav jednoho prostějovského pacienta, což je japonský občan, který se nakazil v Německu nebo Anglii. „Pacient v Prostějově na klinice je ve vážném, nikoli kritickém, ale vážném stavu. Je na standardním lůžku, ale je tam pneumonie,“ dodal ministr.

V Nemocnici Na Bulovce leží ve vážném stavu pražský řidič taxi. „Jeden pacient je ve vážném zdravotním stavu na JIP se zavedenou plicní ventilací. Jeho stav komplikuje přidružené chronické onemocnění,“ uvedla nemocnice.

Podle Babiše se podařilo jeho kontakty dohledat. „Všech 96 zákazníků řidiče jsme dosledovali a byli jsme informováni hygienou, že jsou v karanténě,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Podobně hygienici zjistili také asi 65 pacientů lékaře z Prahy, který dva dny po návratu z Itálie ordinoval. Hygienici identifikovali 15 skupin se stejným zdrojem nákazy, objevují se podle Babiše ale už i případy, které s nimi nesouvisí. 

Během středy v České republice výrazně stoupl počet nakažených lidí. Od úterý hygienici zaznamenali 31 nových případů, což byl dosud nejvyšší denní nárůst. Celkem tak ve středu večer v Česku bylo 94 lidí prokazatelně nakažených novým typem koronaviru, z toho u dvou ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jsou v poměrně vážném stavu.

V karanténě jsou pak kvůli koronaviru mimo jiné dva čeští senátoři, kteří navštívili Itálii. Testy u nich neprokázaly nákazu. Předseda Senátu Vystrčil vyzval ke klidu, rozvaze a zodpovědnému chování. V závislosti na vývoji situace se šířením koronaviru ale naznačil, že horní komora by mohla v případě nezbytnosti zrušit své zasedání, které je naplánováno na příští týden.

V pátek bude 60 tisíc respirátorů, 290 tisíc příští týden, uvedl ministr

Dalších 60 tisíc respirátorů bude na odběrová místa v každém kraji distribuováno v pátek. S dalšími 290 tisíci počítá ministerstvo zdravotnictví příští týden, uvedl ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví. Zejména menší nemocnice, lékárníci, zubaři a praktičtí lékaři si stěžovali, že ochranných pomůcek nemají dost. Ministerstvo objednává také roušky, sady na zrychlené testování a plicní ventilátory.

Ministerstvo pořídí také dalších 200 tisíc sad pro rychlejší testování, které se v současné době používají k testování lidí přijíždějících přes hranice do Česka. Trvá 29 minut. „Nejsou snadno sehnatelné v EU, tak jsme se obrátili na Izrael. Nemají ale zatím schválené použití, proto je objednáme v Číně,“ řekl náměstek Roman Prymula. Prvních 100 tisíc by mělo být k dispozici v pondělí, armáda pro ně podle něj vypraví speciální letadlo.

Jeho zbývající kapacity zaplní také první část dodávky z objednaných 20 milionů obyčejných roušek, takzvaných ústenek. Rozdělovat se budou primárně zdravotnickému personálu, aby chránily před nákazou pacienty. „Pokud zbude nějaká kapacita jsme připraveni je nabídnout i širší veřejnosti,“ řekl ministr v reakci na opatření Slovenska, jehož premiér ve čtvrtek deklaroval, že roušky budou lidem rozdávány.

„Roušek je poměrně velká nabídka, ale šroubují se ceny. V současné době jsme je schopni nakupovat za zhruba 11 korun za kus,“ uvedl Prymula. Výrobní kapacity v Číně jsou podle něj dostatečné, jedna továrna jich produkuje miliony denně. Před začátkem epidemie stály třeba 50 haléřů kus.

  • Ve školách od základní po vyšší odborné je od středy do odvolání přerušena výuka. Posluchárny uzavřely i vysoké školy.
  • Školy zadávají žákům a studentům úkoly na dálku.
  • Mimořádné opatření se netýká mateřských škol, základních uměleckých škol či domů dětí a mládeže. I ty ale mohou zavřít, vláda to doporučila.
  • Omezení výuky se přizpůsobily provozy městské hromadné dopravy. Nejezdí školní linky a spoje. Praha zavedla restrikce i pro některé další linky.
  • Zavřená jsou i divadla a muzea, odkládají se některé svatby či pohřby. Od úterního večera jsou zakázána shromáždění více než sta osob.
  • Pozitivní testy vyšly v Česku zatím v 94 případech, jeden z pacientů leží na jednotce intenzivní péče v Praze.
  • Trvá omezení letů do Číny, Jižní Koreje a Itálie. Každý, kdo se z těchto zemí vrátí, musí do čtrnáctidenní karantény.