Dopis čínské ambasády určený Hradu je podle Vystrčila mrazivý a zavání vyhrožováním

Nejvyšší ústavní činitelé na svém posledním setkání bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) nedoporučili cestu na Tchaj-wan. Vyplývá to z oficiálního zápisu ze schůzky, jehož část zveřejnil Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu. Kromě toho politici ve čtvrtek komentovali dopis čínské ambasády určený Hradu, v němž Peking varoval před možnými následky Kuberovy cesty.

Nově zvolený šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil dopis za mrazivý; podle něj zavání vyhrožováním. O cestě bude mluvit také s nejvyššími ústavními činiteli na schůzce, která je plánována na začátek března.

„Upozornil jsem pana prezidenta, že bych tam velmi rád Tchaj-wan, včetně dopisu, který se objevil na jednom serveru, rozebral, a domluvil se na tom, jakým způsobem budeme na dopis a věci s tím spojené reagovat,“ řekl Vystrčil.

Už ve středu řekl, že se chce o cestě na Tchaj-wan radit s odborníky včetně některých kolegů ze Senátu. „Budu získávat další informace a názory, například od předsedy výboru pro zahraniční věci Pavla Fischera, případně od dalších lidí, kteří zahraniční politice rozumí, mají s tím určité zkušenosti,“ avizoval šéf horní komory. Dodal, že se cestě nebrání, ale je podle něj třeba postupovat v zájmu českých občanů. Po prostudování podkladů, které s cestou souvisí, chce jednat s dalšími ústavními činiteli, diplomacií i s představiteli Senátu o tom, jak situaci řešit.

Cestu nedoporučujeme, shodli se ústavní činitelé na Hradě

Část zápisu ze schůzky, kde se téma řešilo ještě se zesnulým Kuberou, zveřejnil ředitel hradního odboru Jindrák na Twitteru. 

„Miloš Zeman upozornil, že takto vysocí ústavní činitelé na oficiální cestu na Tchaj-wan nejezdí, a to ani v rámci Evropské unie a že zamýšlené aranžmá cesty by v Pekingu nepochybně bylo viděno jako provokace a diplomaticky necitlivý a nevhodný krok. Ke kritice záměru Jaroslava Kubery se přidal Andrej Babiš, podle něhož by se jednalo o nevhodnou cestu i z vnitropolitického hlediska. Citlivost takto vysoké oficiální návštěvy Tchaj-wanu zdůraznil i (předseda sněmovny) Radek Vondráček,“ píše se v dokumentu o schůzce z loňského 10. října. Jména politiků jsou v něm značena iniciálami.

Následného jednání v širším formátu se zúčastnili také ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „V tomto rozšířeném formátu se nejvyšší ústavní činitelé vrátili také k záležitosti oficiální cesty předsedy Senátu na Tchaj-wan. Tomáš Petříček opětovně poukázal na velkou citlivost a z hlediska dosavadní praxe i zahraničněpolitických zájmů ČR nevhodnost tohoto záměru. Nejvyšší ústavní činitelé se proto shodli, že nedoporučují, aby předseda Senátu oficiální cestu na Tchaj-wan uskutečnil,“ uvádí materiál. 

Kubera dostal dopis od Číny i s přípisem z Hradu

Čínská ambasáda v lednu před cestou varovala. Podle Aktuálně.cz předala Hradu dopis, kde hrozí trestem pro Kuberu i české firmy v Číně, pokud se uskuteční. Kancelář prezidenta podle webu podpořila dopis přípisem a Kuberovi ho předala v polovině ledna. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly.

Kubera si podle webu dopis odnesl z Hradu i s Jindrákovým přípisem. „Cesta předsedy Senátu je v současné době krajně nevhodná. Lze předpokládat, že v důsledku cesty dojde ke zmražení česko-čínské relace na dlouhou dobu, a to jak na úrovni politické, tak na úrovni ekonomické, jak tomu bylo v roce 2009,“ napsal Jindrák. Narážel tím na přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy tehdejším úřednickým premiérem Janem Fischerem.

„My jsme všichni měli stejnou pozici. I pan prezident Zeman i předseda parlamentu i já v rámci koordinace zahraniční politiky jsme to nedoporučovali, protože máme politiku vůči jednotné Číně nezměněnou de facto od revoluce,“ řekl Babiš před cestou na summit. Jindrák Babišovi nově také radí s diplomacií.

„Není to nic, co by bylo tajného. Pan Jindrák radí panu prezidentovi a teď s ním spolupracuji. On má velké zkušenosti, byl víckrát velvyslanec a hlavně se orientuje ve vztazích s Německem,“ uvedl Babiš. S Jindrákem konzultoval i nadcházející schůzku s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem, která by se podle Lidových novin měla uskutečnit 10. března.

Kvůli dopisu jednal s čínským velvyslancem náměstek ministra zahraničí

Náměstek ministra zahraničí se ve středu setkal s čínským velvyslancem. Dal mu najevo, že dopis ambasády určený Pražskému hradu nepovažuje za standardní formu diplomatické komunikace.

„Kromě pozitivních témat, jako je naše pomoc v boji proti koronaviru, které si Čína váží a děkuje za ni, byla řeč i o korespondenci mezi velvyslanectvím a Hradem, která se objevila v médiích. Dali jsme najevo, že toto není standardní forma diplomatické komunikace. Nicméně ne nadarmo se diplomacie nedělá veřejně, takže k tomu v tuto chvíli víc říkat nebudu,“ uvedl ve čtvrtek ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).