Vystrčil: „Pokud mi řeknou jen to, že peníze jsou víc než suverenita a základní lidská práva, na Tchaj-wan pojedu.“

Chci, aby byl Senát více vidět, plánuje nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) (zdroj: ČT24)

Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zváží, zda dodrží plány svého předchůdce a navštíví Tchaj-wan. Cesta se ale nelíbí Čínské lidové republice, jejíž ambasáda podle Aktuálně.cz zesnulému Jaroslavu Kuberovi hrozila sankcemi, které měly dopadnout i na české firmy. Vystrčil o tom chce nejprve hovořit s vládou i senátory, teprve pak se o návštěvě Tchaj-wanu rozhodne. Řekl to v pořadu Interview ČT24.

V době, kdy cestu na Tchaj-wan zesnulý Kubera plánoval, nebyl Vystrčil jako šéf společného senátorského klubu proti. „Jeho rozhodnutí jsem bral tak, že tomu nebudu bránit. Konkrétním plánem cesty jsem se nezaobíral, protože mi to nepříslušelo,“ řekl Vystrčil. 

Ve středu ovšem server Aktuálně.cz  napsal, že Čína České republice a Kuberovi vyhrožovala. Podle serveru čínská ambasáda před Kuberovou cestou varovala v lednu v dopise, který předala Hradu. Kancelář prezidenta podle serveru podpořila dopis přípisem a Kuberovi ho předala v polovině ledna. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pak ČTK řekl, že věc nebude komentovat.

Vystrčil potvrdil, že dopis od čínské ambasády se v pozůstalosti Kubery skutečně nachází. Ve čtvrtek si dopis vyzvedne u bývalého ředitele kanceláře zesnulého šéfa Senátu. „Potřebuju nejprve vidět, jaký byl přesně obsah toho dopisu, o kterém jsem se dozvěděl ve středu ráno z médií. To jsem ale ještě nebyl předseda Senátu,“ vysvětlil Vystrčil.

„Pokud v něm bude stát totéž, co se objevilo v médiích, tak to bude chtít opravdu důkladnou analýzu. Nejsem expert na zahraniční vztahy, poradím se proto s vládou, s ministerstvem zahraničí a senátním zahraničním výborem. A domluvíme se, jak by měla Česká republika zareagovat,“ dodal.

Pokud Čína skutečně Česku vyhrožovala, bude to podle Vystrčila vyžadovat víc než jen reakci předsedy Senátu. Také o tom chce nejen s vládou jednat. 

Teprve po poradě s odborníky se Vystrčil rozhodne, jak na situaci zareaguje on sám a zda na Tchaj-wan pojede. „Musíme dát najevo, že pro nás existují nejen ekonomické vztahy, ale i svoboda, demokracie, lidská práva,“ vzkázal Číně.

Naznačil, že je ochotný se nechat přesvědčit a návštěvu Tchaj-wanu vynechat. „Budu chtít slyšet argumenty, proč není správné tam jezdit. Ale pokud mi řeknou jenom to, že peníze jsou víc než suverenita a základní lidská práva, tak na Tchaj-wan pojedu,“ dodal Vystrčil.

Špatná komunikace ze sněmovny snad není záměr, věří Vystrčil

Za své priority v čele Senátu, na jejichž uskutečnění má osm měsíců do nadcházejících voleb, považuje Vystrčil především zviditelnění práce jednotlivých senátorů i horní komory jako celku. K tomu by měla posloužit takzvaná veřejná slyšení.

„Senát je může svolávat k významným problémům, jako je stárnutí nebo změna klimatu. Ministři na jednání Senátu a jeho výborů nechodí, ale není možné, aby nepřišli na veřejná slyšení,“ plánuje široké debaty Vystrčil.

Chce také zlepšit komunikaci se sněmovnou. Vystrčilovi vadí, že materiály, které z dolní komory do té horní přichází, nejsou dostatečně přehledné: rozhodně ne tolik, jak přehledné je poslanci dostávají k posouzení od vlády.

„Zatím neříkám, že podezřívám sněmovnu z toho, že je to úmyslně. Ale pokud se to do měsíce nezlepší a sněmovna a její předseda mě nevyslechnou, tak řeknu, že je z úmyslu podezírám,“ dodal Vystrčil.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.