Filip bude psát do Bagdádu. Chce vědět, jestli český voják není okupant

Česká vojenská mise v Iráku komunistům nebrání v toleranci vlády Andreje Babiše. Po jednání s premiérem to oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana je k českým angažmá v zahraničí obvykle spíše skeptická. Tuzemští vojáci ale podle něj nesmí být považování za okupanty, a chce proto Irák žádat o vysvětlení tamního parlamentního usnesení, které zahraniční vojska vyzvalo k odchodu ze země.

Česko má na Blízkém východě čtyřicítku vojáků – výcvikové instruktory a protichemickou jednotku. Debatu o jejich misi rozpoutaly nedávné íránské útoky na americké cíle v Iráku, místní parlament navíc v nezávazné rezoluci vyzval zahraniční síly k odchodu a totéž v případě americké armády udělal i premiér Ádil Abdal Mahdí.

Čeští komunisté se zahraničním angažmá tuzemské armády bez mandátu OSN dlouhodobě spíše brání – a jejich předseda Vojtěch Filip nyní o českých vojácích jednal s ministrem obrany Lubomírem Metnarem i předsedou vlády Andrejem Babišem, který svou sněmovní většinu opírá právě o komunistické hlasy.

Zabití velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního americkými raketami, které eskalovalo napětí mezi Teheránem a Washingtonem (a vedlo i k odvetným íránským útokům), označili komunisté za vraždu a zřejmý válečný akt bez vyhlášení války, tedy zločin proti míru. Dosud tvrdili, že by čeští vojáci měli odejít, aby se nestali okupanty v cizí zemi.

Filip: Nechceme být považováni za cizí moc

Nyní se jejich stanovisko nejeví tak příkře. „Není to problém (česká přítomnost v Iráku pro další podporu vlády),“ řekl Filip po setkání s vládními špičkami. „Požádám svého partnera, místopředsedu iráckého parlamentu, o vysvětlení usnesení parlamentu Iráku o tom, že pokud zůstanou vojáci cizích armád, budou považováni za okupanty. Jde nám o to, aby voják Armády České republiky nebyl nikde považován za okupanta.“

Bude chtít slyšet, zda to platí i pro českou výcvikovou misi. „Není bojová, je výcviková,“ zdůraznil. „Jde nám o to, abychom nebyli považování za cizí moc, která Iráku brání řešit své záležitosti.“

Ministr obrany Metnar řekl, že vojáci jsou na místě a vyhodnocují rizika. Stav se podle něj stabilizuje. „Je to doporučení, ale naši vojáci jsou tam na základě rozhodnutí irácké vlády. My jsme tam naprosto legitimně. Pokud se irácká vláda rozhodne jinak, budeme rozhodnutí respektovat,“ uvedl k usnesení iráckého parlamentu.