Klokani klokanům. Pražská fotbalová Bohemka podpoří Austrálii

Do finanční pomoci Austrálii se zapojí také pražský fotbalový klub Bohemians Praha 1905. Informaci potvrdil mluvčí týmu Jan Strýhal. Očekává, že se vybere částka v řádech desetitisíců. Fotbalový klub z Vršovic je historicky spjatý právě s Austrálií, ve znaku má proto zeleného klokana.

Pomoci Austrálii, která trpí ničivými požáry, bude věnováno první jarní ligové utkání s obhájci titulu SK Slavia Praha. „Připravujeme i speciální upomínkové předměty, které budou v prodeji ve fanshopu. Dále bude věnován i výtěžek z prodeje magazínů a část ze vstupného,“ vysvětlil mluvčí klubu Jan Strýhal.

Do akce se zapojí i samotní fanoušci, kteří se rozhodli darovat nevyzvednuté peníze za vratné kelímky. V součtu by podle Strýhala mohlo jít minimálně o 50 tisíc korun. Na Facebooku přislíbil spolupráci i florbalový klub FbŠ Bohemians.

Památný zájezd do Austrálie

O tom, kam konkrétně peníze poputují, budou funkcionáři klubu ještě jednat. „My samotní nemůžeme jen přihlížet, neboť právě památný zájezd do Austrálie přidělil našemu klubu název Bohemians,“ vysvětluje důvod celé akce Strýhal.

V roce 1927 odjel klub na zájezd do Austrálie, ale tehdejší název AFK Vršovice byl pro australské pořadatele nevyslovitelný. Jelikož byl zájezd koncipován jako reprezentativní záležitost, bylo pro klub vybráno jméno Bohemians. Kromě nového jména si z Austrálie fotbalisté přivezli párek klokanů, který jim darovala queenslandská vláda. Klokan se pak dostal i do klubového znaku.

Klub nyní hledá konkrétní místo z tehdejšího zájezdu, kterému by finanční pomoc poslalo. Podle mluvčího Strýhala je jednou z variant například fond organizace Zoos Victoria.