Ostré, ale přiměřené, hájí Babišovy výroky na adresu Transparency International jeho advokát

Premiér Andrej Babiš (ANO) připouští, že jeho kritika neziskové organizace Transparency International (TI) je ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Jeho advokát to uvedl u soudu, který se začal zabývat žalobou TI na Babiše kvůli ochraně dobré pověsti. Předseda vlády organizaci opakovaně označil za zkorumpovanou. Podle právníka tím mínil způsob jejího financování a netvrdil, že by se organizace dopustila trestněprávního jednání.

Babiš ke středočeskému krajskému soudu nedorazil, jeho advokát Jiří Urbánek ho omluvil. Transparency International u soudu zastupoval advokát Pavel Uhl, který je zároveň členem její správní rady. Zástupcům médií a veřejnosti vydával soud vstupenky, protože předpokládal velký zájem o sledování jednání. Síň však zůstala poloprázdná.

Žaloba napadá celkem sedmnáct Babišových výroků. Soudce Vladimír Sommer připustil žalobu u 14 z nich, v nichž se premiér vyjadřoval k otázkám svého údajného střetu zájmů. Zbylé tři výroky totiž Babiš podle soudce pronesl v rámci výkonu funkce předsedy vlády – dva při interpelacích ve syněmovně a jeden při vyjádření k odvolání ministra kultury.

Organizace požaduje omluvu a také to, aby se Babiš napříště výroků o zkorumpovanosti zdržel. Premiéra zažalovala loni v červenci. Její ředitel David Ondráčka tehdy uvedl, že Babiš své slovní útoky stále stupňuje. Poukázal na premiérovo vyjádření v České televizi, kde v reakci na zprávy o výsledku evropského auditu jeho střetu zájmů nazval TI udavačskou neziskovkou.

Spor dvou právníků

V úterý oba právníci nepřistoupili na soudní pokus o smír. Uhl řekl, že premiér neprojevil žádnou sebereflexi. Urbánek poznamenal, že Babiš prezentoval své názory a nešlo o skutková tvrzení, která by se ukázala jako nepravdivá. V tom, že premiérovy výroky nebyly skutkovými tvrzeními, ale hodnotícími soudy, dal soudce právníkovi za pravdu.

Babiš podle Urbánka v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována – od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat. „Proto ji označuje za v tomto smyslu zkorumpovanou,“ prohlásil právník. Jako příklad uvedl to, že TI nejprve kritizovala České dráhy a následně s nimi uzavřela dohodu o spolupráci, na jejímž základě dráhy organizaci pravidelně přispívaly na provoz protikorupční linky.

Uhl se proti těmto slovům ohradil. „Způsob financování mého klienta, který je zcela transparentní a seznatelný z výročních zpráv, rozhodně nelze označit za korupci. Ty finanční vztahy jsou smluvně podložené, peníze se vyúčtovávají a důvod toho financování je přesně dán. Nelze jej označit za prosazování jakýchkoliv cizích nebo nepřátelských zájmů, jak neustále pan premiér tvrdí,“ řekl po jednání novinářům.

Ostře se vyjadřuje i Transparency International, namítá Babišův právník

Babišův advokát u soudu upozornil také na to, že TI vůči premiérovi užívá rovněž ostrou rétoriku. Zmínil označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce. „Žalobkyně (TI) již překročila určitou hranici a přímo se podílí na politickém boji,“ konstatoval Urbánek.

Soudce přečetl řadu Babišových rozhovorů a přehrál několik videozáznamů s vyjádřeními premiéra. Jednání bude pokračovat 11. února, dokdy soud zváží, jestli připustí další důkazy navržené žalovanou stranou.

Transparency International se tématu Babišova střetu zájmů věnuje dlouhodobě, poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert. Už dříve se jí zastal Sekretariát TI v Berlíně, podle nějž česká pobočka jedná nezávisle a objektivně v souladu se základními hodnotami a cíli celé organizace.

Z výroční zprávy TI za rok 2018 vyplývá, že náklady organizace činily 9,96 milionu korun, příjmy v podobě dotací, grantů či darů 10,22 milionu. Nejvíc peněz, téměř tři miliony, TI na projekty získala od ministerstva zahraničí, další peníze poskytly například resorty vnitra a práce a sociálních věcí. Mezi zdroji jsou také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo International Visegrad Fund. Z darů získala organizace zhruba dva miliony, polovinu od členů klubu TI a polovinu od dalších individuálních či firemních dárců.