Babiš už nepovede vládní radu pro eurofondy. Podle Transparency International tím ale nic nevyřešil

Události: Babiš skončil v čele vládní rady pro fondy EU (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Vláda schválila návrh novely zákona, která umožní, aby radě předsedal i jiný člen vlády. Je to reakce na kritiku z Evropské unie ohledně možného Babišova střetu zájmů. Podle premiéra je tím problém uzavřen, Transparency International i opozice však upozorňují, že tento krok nic neřeší.

Dokument uvádí, že předseda vlády se jednání rady nebude účastnit, dokud novela nebude schválena. „Po nabytí účinnosti předloženého zákona rozhodne vláda svým usnesením – formou nového znění Statutu rady – který z členů vlády (tzn. již nikoli její předseda) bude stát v čele rady,“ uvádí předkládací zpráva.

Europoslankyně za ANO: Měla jsem na práci důležitější věci, než sledovat jednání europoslanců o střetu zájmů premiéra Babiše (zdroj: ČT24)
Cesta, kterou vláda zvolila, je jednou z cest, které nabídl sám pan komisař Oettinger vládě, aby se po ní vydala. (…) Zda to bude komisi stačit, nevím, musíme počkat na reakci Evropské komise.
Jan Hamáček
ministr vnitra

Nyní může radě podle zákona předsedat pouze premiér. „Dosavadní určení výhradně osoby předsedy vlády jako předsedy rady není dostatečně flexibilní z pohledu věcné působnosti faktické implementace evropské politiky soudržnosti v podmínkách ČR. Rada je poradním orgánem vlády, navrhuje se svěřit zákonem vládě možnost určit si svým usnesením, který člen vlády ji povede jako její předseda,“ uvádí dále materiál.

Úkolem rady je posuzovat koncepční i aktuální otázky spojené s evropskou politikou soudržnosti v ČR předtím, než jsou předloženy k projednání vládě. Jednání rady se mj. zaměřuje na soulad evropských dotačních programů s dohodou, kterou ČR má s EU. Rada také navrhuje vládě systémová opatření týkající se čerpání fondů EU.

Babiš si měl vybrat ze tří způsobů

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger minulý týden doporučil Babišovi podle Respektu tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet zdržet účasti na rozhodnutích souvisejících s údajným střetem zájmu.

V takovém případě by podle komisaře musel mimo jiné odstoupit z vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, neúčastnit se rozhodování ani komunikace v oblastech, na kterých by mohl přes Agrofert profitovat, a nominovat za sebe v takových rozhodnutích někoho jiného.

Premiér Babiš po jednání vlády řekl, že o svém odchodu z vedení rady informoval eurokomisaře Oettingera a je přesvědčen o tom, že tím spor o střet zájmů končí. Babiš také uvedl, že od 2. srpna, kdy vešla nová evropská pravidla v platnost, se žádné jednání o evropských dotacích neuskutečnilo a že osobně o dotacích ani jejich kontrole nerozhoduje. 

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci, v níž vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že Evropská komise nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

Transparency International i opozice: Odchod z čela rady střet zájmů nevyřeší

Podle Transparency International (TI) však toto rozhodnutí střet zájmů nevyřeší. „Rada je pouze poradním orgánem vlády, takže ve výsledku o všem stejně rozhoduje vláda, ve které Andrej Babiš ale stále figuruje. Problém střetu zájmů Andreje Babiše se tím tedy vůbec neřeší,“ uvedl Petr Leyer z Transparency International.

„Andrej Babiš by měl tedy předmětný střet řešit spíše z hlediska podnikatele (omezení dotací pro Agrofert), nikoliv vzdáním se politických (a v tomto případě navíc nikoliv významných) pozic,“ doplnil.

Také podle zástupců opozičních TOP 09 a STAN Babišův střet zájmů bude pokračovat. „Vláda sice schválila, že premiér nebude muset předsedat radě pro evropské fondy, ale to na jeho střetu zájmů nic nemění. Rada je totiž pouze poradním orgánem vlády, takže vláda je ta, kdo má v dotacích poslední slovo. Pokud se ale jedná o první z řady kroků, je to dobrý start,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Premiér Babiš odstupuje z rady vlády pro evropské fondy. Tolik zapírání a nakonec problém přeci jen existuje,“ reagoval na Twitteru europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Podle něj ale Babišův střet zájmů trvá v jiných pozicích, ve kterých premiér vystupuje. „Kdo jej ale zastoupí na Evropské radě, kde se bude rozhodovat o zastropování zemědělských dotací, což by pro jeho koncern znamenalo zhruba minus 35 procent na přímých dotacích?“ napsal.