Tah dámou. Sněm TOP 09 zvolil do čela strany Markétu Pekarovou Adamovou

Události: Nové vedení TOP 09 (zdroj: ČT24)

Opoziční stranu TOP 09 povede poslankyně Markéta Pekarová Adamová. V neděli dopoledne o tom rozhodli delegáti stranického sněmu. Ve volbě dostala 96 hlasů, druhý kandidát, senátor Tomáš Czernin, o patnáct méně. Ten se poté stal prvním místopředsedou, byl jediným kandidátem. Nová předsedkyně chce, aby Česko přijalo euro.

Hned po svém vzniku před deseti lety získala TOP 09 s programem vymezujícím se proti ČSSD a ODS 41 poslaneckých mandátů. V posledních sněmovních volbách jen těsně překročila pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory a skončila jako druhá nejslabší opoziční strana se sedmi poslanci.

Nyní jí průzkumy přisuzují zhruba stejný podíl voličů a dosavadní předseda, europoslanec Jiří Pospíšil, se o místo v čele TOP 09 znovu neucházel. Delegáti pražského sněmu na jeho místo nakonec zvolili Markétu Pekarovou Adamovou, která se tak stala čtvrtou personou v čele strany a vést by ji měla i do příštích sněmovních voleb v roce 2021.

Volba byla do jisté míry nová, protože poprvé v historii vybírali straníci předsedu ze dvou kandidátů. Vedle liberálněji orientované Pekarové Adamové se o předsednický post ucházel i konzervativnější Tomáš Czernin.

Navzdory rozdílům oba politici (ale i zakladatel strany Karel Schwarzenberg) mluví o tom, že hodně je toho také spojuje. Už před volbou do nejvyšší funkce si ostatně slíbili, že poraženého doporučí právě na místo prvního místopředsedy, a nikdo jiný kromě nich na pozici stranické dvojky nekandidoval. 

Czernin nakonec obdržel v této volbě 162 ze 176 hlasů. Čtveřice delegátů lístek neodevzdala, dalších deset bylo prázdných – při volbě předsedy byl jeden lístek prázdný. Czernin poděkoval za silný mandát a řekl, že Pekarové Adamové bude oporou za každé situace. 

Místopředsedy TOP 09 delegáti zvolili starostu Roztok u Prahy Jana Jakoba, předsedu karlovarské krajské organizace Lukáše Otyse, senátora Herberta Paveru a poslance a zastupitele Vlastimila Válka. Bývalý předseda strany Jiří Pospíšil, který se už neucházel o nejvyšší funkci, neuspěl v klání o pozici řadového místopředsedy. Svůj místopředsednický post neobhájil Marek Ženíšek. Pospíšila a Ženíška přitom podpořila nová předsedkyně Pekarová Adamová. Delegáti vyhověli jen jejímu přání, aby se místopředsedou stal i Pavera.

Co kandidáti uvedli ve svých projevech

TOP 09 nevzkvétá, přešlapuje na místě, řekl delegátům sněmu ve svém projevu kandidát na předsedu Czernin. Jako klíčová témata zmínil ochranu klimatu a přírodních zdrojů, ochranu demokracie a lidských práv po celém světě, podporu vzdělání, vědy a výzkumu. Uvedl také, že svobodná země potřebuje svobodomyslné lidi, podnikatele. „Stát jim musí pomáhat a ne je šikanovat“. Slíbil připravit důchodovou reformu. 

Za cestu k těmto cílům považuje ustavení stínových ministrů a pravidelné ideové konference strany. TOP 09 má podle něho potenciál, aby ve volbách získala 10 až 15 procent. 

Czernin: TOP 09 nevzkvétá a přešlapuje na místě (zdroj: ČT24)

Pekarová Adamová ve svém kandidátském projevu uvedla, že po vstupu Česka do NATO a EU země zlenivěla a přestala si klást vyšší mety. Přitom vize jsou podle ní základem politiky.  „Potřebujeme další metu – připojení se k eurozóně, stát se plnohodnotným členem elitního klubu, nejlepšího místa pro život“.  Přijetí eura považuje za další stupeň bezpečnosti a integrace i za obranu před příklonem k Východu. 

Ocenila, že se v Česku probouzí občanská společnost. „Tu budu vždy hájit“. Považuje také za důležité naslouchat vzdělaným lidem a jejich vědeckým apelům k životnímu prostředí.   

Euro, vzdělávání, občanská společnost a vyšší cíle, vytkla si své cíle Pekarová Adamová (zdroj: ČT24)