Babiš kvůli Turecku kritizuje Unii. Expertní tým prezidenta dále odsoudil „zelený fanatismus“

Premiér Andrej Babiš po jednání expertního týmu prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana v neděli na zámku v Lánech za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO) jednal o postavení České republiky v Evropské unii. Babiš po schůzce v souvislosti s tureckou ofenzivou v severní Sýrii kritizoval Evropu za to, že se v zahraniční politice podle něj zase ukázala jako nefunkční a neakční. Účastníci schůzky také odsoudili „zelený fanatismus,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Turecko zahájilo operaci v příhraničí Sýrie ve středu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté vyzval Ankaru k zastavení operace, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Velkou Británií a Německem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN. Francie a Německo také během soboty zastavily vývoz zbraní do Turecka.

Český předseda vlády však soudí, že Evropská unie kromě různých výzev neudělala nic. Babiš tureckou vojenskou operaci na severovýchodě Sýrie znovu odsoudil. Je ale přesvědčen o tom, že situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem světové mocnosti aktivně vyjednávaly.

Část opozice ale kritizuje Babiše za to, že v září v OSN podpořil plán Erdogana na vznik bezpečnostní zóny v Sýrii. Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na Twitteru uvedl, že požádá o svolání sněmovních výborů pro bezpečnost i obranu, kde by podle něj měl premiér svůj postoj vysvětlit. Tureckou ofenzivu považuje za velké bezpečnostní riziko i pro Česko.

Babiš již dříve uvedl, že po jednání s Erdoganem podpořil pouze plán zajistit až dvěma milionům uprchlíků lepší život doma v Sýrii. „Součástí toho ale nikdy nebyla diskuse o vojenské okupaci severovýchodu Sýrie,“ zdůraznil.

Brexit, migrace, klima

Účastníci nedělní schůzky diskutovali také o postavení nové Evropské komise, jejíž fungování od začátku listopadu je ohroženo po neschválení kandidátů Francie, Maďarska a Rumunska. Zabývali se také strategií visegrádské čtyřky při dalších vyjednáváních s Evropskou komisí, informoval na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zemanův tým také podle Babiše mluvil o podpoře vstupu zemí západního Balkánu do Evropské unie, energetické bezpečnosti, finančním rámci EU, brexitu, migraci či klimatických závazcích. Účastníci schůzky také odsoudili „zelený fanatismus, který je novým náboženstvím a může ohrožovat ekonomický rozvoj evropských zemí,“ napsal Ovčáček.

Zeman si zve své poradce, odborníky a členy vlády na pravidelné porady do lánského zámku, schůzky se konají zhruba jednou měsíčně. Například v září s prezidentem jednal ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) a další zástupci hospodářského sektoru o energetice, investicích nebo exportu.

Prezidenti zemí visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, na nedávném summitu v Lánech podpořili začlenění Srbska do Evropské unie. Země V4 také chtějí, aby i ve víceletém finančním rámci Evropské unie na léta 2021 až 2027 bylo zachováno současné množství peněz na politiku soudržnosti i na společnou zemědělskou politiku.