Koaliční neshoda ohledně vládní čtvrti. Je to skandální, když chybí peníze jinde, říká Zaorálek

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítá plán premiéra Andreje Babiše (ANO) na vybudování vládní čtvrti v pražských Letňanech. V pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že peníze chybí v jiných oblastech. Problém chce nadnést na jednání vlády. Podle Babiše Zaorálek nemá o projektu správné informace, finance na stavbu by nešly ze státního rozpočtu, projekt by prý naopak peníze ušetřil. Babiš o vládní čtvrti zatím bez úspěchu jednal s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

„Je skandální stavět vládní čtvrť, když nejsou peníze jinde,“ prohlásil Zaorálek. Podotkl také, že nemá informace o tom, že by Praha měla ve své koncepci budování monotematických čtvrtí.

„Pan Zaorálek bohužel nemá správné informace. Projekt by se financoval z prodeje nepotřebných, zastaralých a energeticky náročných budov (nikoliv historicky významných sídel ministerstev). Financování by nebylo ze státního rozpočtu,“ reagoval premiér Babiš pro ČTK.

„Navíc každý rok bychom ušetřili více než čtvrt miliardy korun na nájmu a provozu. Tyto stamiliony ročně bychom mohli dát na užitečnější věci než do rukou soukromých firem. Například i na kulturu,“ doplnil. Je připraven záležitost Zaorálkovi vysvětlit, bude-li mít ministr zájem.

Otázky Václava Moravce s Lubomírem Zaorálkem, Jakubem Michálkem a Radimem Fialou (zdroj: ČT24)

Podle záměru premiéra Babiše by projekt vládní čtvrti umožnil snížit náklady státu a lépe využít paláce v centru města, v nichž nyní sídlí orgány státní správy. Letňany považuje premiér za nejvhodnější variantu, protože tam lze umístit až 10 tisíc zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Primátor Hřib klade podmínky

Plán vlády se však loni na podzim setkal s odporem pražské radnice, která vlastní některé z pozemků, na nichž by chtěl Babiš čtvrť vybudovat. Magistrát dal ale posléze najevo, že v případě splnění jistých podmínek je ochoten o uvolnění městských pozemků jednat. Podle Hřiba stát musí dostavět vnější okruh, přispět hlavnímu městu na vnitřní okruh a postavit nemocnici, aby mohla začít diskuse o stavbě úřednické čtvrti.

Babiš k tomu uvedl, že stát bude vnější okruh financovat. Pro financování vnitřního okruhu se podle něj nabízí forma PPP projektu, tedy spolupráce se soukromým investorem. Podle Hřiba ale stát PPP projekty stavět neumí. Místo nemocnice navrhuje Babiš vybudování traumacentra.

Zatím poslední jednání mezi Babišem a Hřibem o vládní čtvrti tento týden zkrachovala, premiér poté řekl, že dál už nehodlá jednat s primátorem, ale obešle pražské radní.