O úřednické čtvrti už Babiš nechce jednat s primátorem. Podle Hřiba není premiér zvyklý na nesouhlas

Události: Roztržka kvůli vládní čtvrti (zdroj: ČT24)

Projekt úřednické čtvrti v pražských Letňanech bude pokračovat, řekl ve středu při návštěvě Ústeckého kraje premiér Andrej Babiš (ANO). Nehodlá už ale dál jednat s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), nýbrž obešle pražské radní. Z jednání s Hřibem má člověk prý jen psychické trauma. Primátor v reakci na to prohlásil, že Babiš zřejmě není zvyklý na nesouhlas. V úterý řekl, že podle něj Praha kvůli plánované úřednické čtvrti v Letňanech nedostane od státu vůbec nic.

„Nepravdu říkal pan primátor. Znovu opakuji, že zveřejním všechny dopisy, obeznámím všechny radní, aby se seznámili s naší nabídkou,“ uvedl ve středu Babiš. Nabídka státu podle něj prospěje Pražanům, protože vznik úřednické čtvrti uvolní byty a budovy, jež mohou sloužit jako muzea.

„Já se obrátím na radní a nechť Praha si to řeší. Budeme v projektu pokračovat a uvidíme, jestli to stávající vedení magistrátu bude řešit, nebo si počkáme na další. Pro mě už s panem primátorem smysl jednat nemá, s ním se nedá jednat, protože pak z takového jednání má člověk velké psychické trauma,“ dodal předseda vlády.

Babiš: Z jednání s Hřibem má člověk psychické trauma (zdroj: ČT24)

Hřib: Jednání ještě ani nezačalo, z našich podmínek neustoupím

Primátor Hřib ale shledává jednání s premiérem ve zcela jiné fázi, než v jaké ho zřejmě vidí Babiš. „Premiér má pocit, že naše podmínky – vnitřní a vnější okruh a investice do nemocnice – jsou podmínky k jednání, což nejsou. Dokud nejsou tyto vstupní podmínky splněny, vyjednávání vlastně nezačne,“ zdůraznil ve středu primátor. 

Slova premiéra Babiše, podle kterých mu Hřib způsobil psychické trauma, si vysvětluje primátor hlavního města tím, že Babiš není zvyklý na nesouhlas. „To se mu asi v holdingu nestávalo. Ale demokracie je o diskusi. Chápu, že premiérovi leží na srdci blaho úředníků, ale mně leží na srdci blaho Prahy,“ řekl Hřib. Ústupek očekává ze strany premiéra; on sám na požadavcích Prahy nic měnit nehodlá.

Neshodu s premiérem neoznačil za osobní spor: „Babiš může na jednání místo sebe klidně poslat náhradníka, ale ten se ode mě dozví to samé, co jsem říkal premiérovi. Praha má tři zásadní podmínky, bez kterých se nedostaneme k vyjednávání o zbytku.“

Hřib o sporu s Babišem: Zřejmě není zvyklý na nesouhlas, Praha neustoupí (zdroj: ČT24)

Hřib chce dostavbu Pražského okruhu, Babiš nabízí dohodu PPP

Babiš s Hřibem v úterý jednali o možném vybudování úřednické čtvrti poblíž konečné stanice metra C v Letňanech. Magistrát za to požadoval, aby stát výměnou za pozemky přispěl na dostavbu severovýchodní části Pražského okruhu a vnitřního okruhu a postavil novou nemocnici za 8,5 miliardy, kam by se přestěhovala větší část Nemocnice Na Bulovce.

„Vysvětloval jsem panu primátorovi, že Praha žádnou nemocnici nepotřebuje. Ptali jsme se všech ředitelů nemocnic, Praha je předimenzovaná, ale potřebuje traumacentrum,“ řekl ve středu premiér.

Dodal, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) platí vnější okruh Prahy a primátor má písemně nabídku, že stát zaplatí vnitřní okruh hlavního města, a to formou tendru na PPP, tedy formou spolupráce soukromého a veřejného sektoru. „A samozřejmě bychom hradili i dohodu s investorem,“ uvedl premiér. 

Tuto nabídku Hřib ve středu potvrdil: v červenci dostal od premiéra písemnou nabídku, ve které ho Babiš ubezpečil, že stát bude financovat výstavbu vnějšího okruhu. O vnitřním okruhu a nemocnici byl podle Hřiba premiér ochoten jednat, po dohodě s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) ale preferoval místo nemocnice výstavbu nového traumacentra při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Raději bydlení, když se nevyřeší doprava, plánuje Hřib

Přesto Hřib úterní jednání s premiérem komentoval tak, že Praha nedostane od státu vůbec nic. Primátor by proto raději využil pozemky v Letňanech k řešení dostupnosti bydlení. „V té oblasti je nutné vyřešit dopravu, protože další stavební rozvoj by tam přinesl další dopravu. Ta už tam kolabuje. Vnější okruh, vnitřní okruh, to jsou záležitosti, které jsou naprosto zásadní pro Prahu,“ zopakoval Hřib.

Ve středu dodal: „Praha má dlouhodobě dva velké problémy: dopravní infrastrukturu a dostupnost bydlení. Pokud nezískáme od státu peníze na okruh, použijeme pozemky na řešení druhého problému.“ 

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10 tisíc zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Část zastupitelů Hřibův postoj kritizuje

Na chování primátora Hřiba si stěžuje také pražská opozice, Hřib se podle ní chová arogantně. Místo toho by měl vyjednat pro Prahu co nejlepší podmínky a o projektu s předsedou vlády dále jednat, prohlásili ve středu předsedové opozičních zastupitelských klubů Alexandra Udženija (ODS) a Patrik Nacher (ANO). Podle Nachera nabízí Babiš Praze dohodu výhodnou pro obě strany. 

Kritický hlas zazněl i od koaličního uskupení Spojené síly pro Prahu. Předseda jejich zastupitelů a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) uvedl, že spor primátora s premiérem je politickou chybou. O jejich úterní schůzce Pospíšil podle svých slov nevěděl; navíc na ni nebyl pozván ani náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09), který má na starosti územní rozvoj.

Primátor Hřib kritiku odmítl. Jednání s premiérem mezi čtyřma očima zvolil podle svých slov proto, že samotné jednání Prahy a vlády o pozemcích v Letňanech vlastně ještě nezačalo. Teprve pokud bude podle Hřiba kabinet souhlasit s penězi na vnitřní a vnější okruh Prahy a výstavbu nemocnice, začne vyjednávání o Letňanech, na které budou přizváni další vyjednavači.

Předseda zastupitelů Prahy Sobě (PS) Jan Čižinský uvedl, že ANO by mělo pomoci s dostavbou okruhu a vládní čtvrť označil za marketingový projekt. Podle Hřiba je část zastupitelstva Prahy vůči projektu nové úřednické čtvrti negativně naladěná.