Vláda: Neziskové organizace dostanou příští rok o 210 milionů více než letos

Události: Financování neziskových organizací (zdroj: ČT24)

Neziskové organizace příští rok dostanou dotace 5,68 miliardy korun. To je o 210  milionů více než letos. Státní dotační politiku vůči neziskovým organizacím pro rok 2020 schválila vláda na svém pondělním zasedání. Proti letošku se mají výrazně seškrtat finance na projekty k zajištění rovných šancí pro ženy a muže, bydlení či na zdravotní prevenci, přidat se má na sport, boj s korupcí či na rodinnou politiku.

Česká ekonomika roste, i když růst zpomaluje. Pro příští rok ministerstvo financí podle srpnového odhadu očekává zvýšení HDP o 2,2 procenta, cen v průměru o 2,4 procenta a mezd o 5,7 procenta. Kabinet jednání o návrhu dotační politiky minulý týden přerušil. Původně počítal se zvýšením částky proti letošku o 85,5 milionu. Nakonec přidal na dotace 210 milionů.

Vláda chce dotace rozdělit do 18 oblastí. Nejvyšší částka – čtyři miliardy a sedm set milionů korun – zamíří podle Andreje Babiše (ANO) do sportu. Premiér to uvedl na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády. 

Méně peněz půjde například na rovné příležitosti žen a mužů. Místo nynějších 4,1 milionu a loňských víc než sedmi milionů pro ně vláda vyčlenila 2,1 milionu. To už zkritizovala Česká ženská lobby (ČŽL). Podle jejích zástupců se škrty dotknou služeb na pomoc týraným ženám a obětem sexuálního násilí či podpory rodičů, jimž bývalý protějšek neplatí na děti výživné.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

O zhruba 46,5 milionu korun víc než letos by mělo být na aktivity v sociálních službách, tedy asi 164,2 milionu. Původní návrh počítal s částkou ještě o 21 milionů vyšší.

Na bydlení by příští rok dotace být vůbec neměly, letos mají dosahovat 7,8 milionu a loni se blížily 9,5 milionu. „Starostové a primátorové mají možnost čerpat peníze z ministerstva pro místní rozvoj na výstavbu bytů,“ vysvětlil Babiš. 

Do boje s korupcí by mohly putovat čtyři miliony jako loni. Letos se částka snížila na 2,9 milionu. Na projekty pro národnostní menšiny by mělo být stejně peněz jako v minulých letech, 15,04 milionu.

Méně by mělo plynout do péče o zdraví a prevence rizikového chování, a to dohromady o 15,85 milionu. Naopak posílit by měla rodinná politika z letošních 96,5 na 120 milionů. Ještě před týdnem to mělo být ale 140 milionů.

Neziskovky
Zdroj: ČT24

Kompenzace ovocnářům

Dalším bodem programu pondělního zasedání pak byla zpráva o ztrátách na tržbách ovocnářů způsobených mrazy. Nejvíce mrazy postihly jabloně, produkce klesla ale i u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod.

Vláda v pondělí rozhodla, že pěstitelé ovoce dostanou padesát milionů jako kompenzaci.  

Ministři jednali také o navýšení kapitálu v Mezinárodní bance pro obnovu a rozvoj o více než půl miliardy korun. Ministerstvo financí počítá s rozložením částky do pěti ročních splátek. Posílení kapitálu by mělo bance umožnit navýšit objem půjček. 

Debatu o zjištěních NKÚ vláda zrušila

Dále se měli na pondělním jednání vlády ministři zabývat také závěry několika kontrol NKÚ a plánem hlavních oblastí státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím pro příští rok. Danou debatu ale vláda zrušila, protože podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prezident úřadu Kala neměl čas. Premiér během brífinku odmítl, že se vláda nezabývá nápravnými opatřeními.

Po jednání vlády se ve Strakově akademii na pracovní neoficiální schůzce sešel Jan Hamáček (ČSSD) s Alenou Schillerovou (za ANO) , Janou Maláčovou (ČSSD) a Josefem Středulou, aby jednali o růstu platů ve veřejné sféře. V pět hodin odpoledne by pak měla následovat koaliční rada, která se bude věnovat situaci ve zdravotnictví.