Vláda odmítá zvyšovat věk odchodu do penze

Babiš po jednání vlády: Věk odchodu do důchodu měnit nehodláme (zdroj: ČT24)

Vláda odmítá debatu o zvyšování věku, kdy lidé budou odcházet do straobního důchodu. Po jednání kabinetu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Kabinet také podpořil technickou novelu o matrikách, dotkne se problematiky změn příjmení či určení otcovství.

„V roce 2016 jsme to (věk odchodu do penze) v minulé vládě jasně zastropovali, jako jedna z posledních zemí v Evropě, která to neměla. Zásadně odmítám jakoukoli debatu, že bychom pohnuli se zastropováním věku. To určitě ne,“ řekl premiér.

Uvedl, že vláda se zabývala zprávou o stavu a o vývoji penzijního systému, podle níž se penzijní systém beze změn propadne v budoucnu do deficitu a růst výdajů může zmírnit odsouvání penzijní věkové hranice. Strategický rámec přípravy na možný vývoj pak probere ještě koaliční rada.

Babiš řekl, že důchodový účet je nyní v plusu a v nejbližších letech nemá žádné obavy o zdroje na penze. Připustil ale, že z dlouhodobého hlediska mohou být důchody problém.

Přibylo by nezaměstnaných důchodců

„Věk odchodu do důchodu se zvedat nebude,“ zdůraznila Maláčová. Rostl by podle ní počet nezaměstnaných starších lidí a počet předčasných důchodů. „Zvyšuje se délka dožití, ale nezvyšuje se délka života ve zdraví,“ přidala k důvodům Maláčová. Lidé budou odcházet do penze nejpozději v 65 letech, dodala.

Oba koaliční politici se shodli na tom, že vláda se musí zabývat rozdíly penzí mužů a žen a dřívějším odchodem do důchodu u lidí v těžkých profesích. Maláčová se zmínila také o výnosech individuálního spoření na důchody, takzvaného třetího pilíře.

Novela o matrikách

Kabinet se zabýval i otázkou matrik. Technická novela má přinést například osvobození od správního poplatku u změny příjmení u páru v registrovaném partnerství. Nově by také mělo být možné vstoupit do partnerství na kterémkoli vhodném místě ve svém správním obvodu a ve kteroukoliv vhodnou dobu, stejně, jako je tomu v manželství. 

Kabinet odmítl podpořit připomínku, podle které by měla být zrušena povinnost přechylovat ženská příjmení.

Vnitro se podle důvodové zprávy snaží novelou odstranit dílčí nedostatky převážně technického charakteru, které vyšly najevo z matriční praxe. Jinak je právní úprava v zásadě funkční, uvedlo.

Novela se týká i zákona o správních poplatcích, občanského zákoníku a zákona o zvláštních řízeních soudních, protože s agendou matrik souvisejí. Nyní míří do sněmovny k posouzení poslanců a poslankyň.