Žalobce Šaroch pro ČT: Vedoucí státní zástupce věděl, jak rozhodnu

Události: Státní zástupce Šaroch se vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím věděl podle Jaroslava Šarocha, který dozoruje kauzu Čapí hnízdo, že vše směřuje k zastavení případu. Šaroch to řekl České televizi. Mluvčí státního zastupitelství přitom uvedl, že Šaroch nadřízené informoval o postupu své práce, a pak rozhodl odlišným způsobem.

Poté, co Deník N v pondělí uvedl, že se městské státní zastupitelství chystá zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli dotaci na Čapí hnízdo, vzkázalo městské státní zastupitelství, že se vedoucí státní zástupce zatím seznamuje s argumenty dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Ten řekl České televizi, že vedoucí státní zástupce Martin Erazím byl s jeho postupem seznámen. „Věděl o tom,“ uvedl. Podrobněji se ale k případu nevyjádřil. „Protože nemůžu,“ zdůraznil.

Vedení městského státního zastupitelství ale tvrdí opak. Podle mluvčího zastupitelství Aleše Cimbaly při práci na Čapím hnízdě „procházely informace mezi dozorovým státním zástupcem a vedoucím státním zástupcem“. „Bylo předloženo rozhodnutí, které nesleduje informace původně předané,“ uvedl Cimbala. 

„Dozorový státní zástupce odůvodnil své rozhodnutí jiným právním postojem k podstatné okolnosti trestní věci, než jaký dlouhodobě zastával v dosavadním výkonu dozoru. Proto se nyní musím primárně pečlivě zabývat důvody a vyhodnocením celého postupu dozorového státního zástupce v této věci,“ vyjádřil se vedoucí státní zástupce Martin Erazím.

Policie ve čtvrtek odmítla situaci komentovat. Právo vyjadřovat se k případu si podle ní vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze. Jeho šéf se případem už začal zabývat. Rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo označil za prioritu a chce je mít hotové v řádu týdnů.

Nad schvalováním možného zastavení premiérova trestního stíhání se podivila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Jak postupuje městské státní zastupitelství, je podle ní „nepochopitelné, neuchopitelné a rozpačité“, řekla v rozhovoru pro Deník N.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman naopak kritizoval, že městské zastupitelství informovalo o mezikrocích. Na únik do Deníku N reagovalo vydáním tiskové zprávy, ve které situaci včetně aprobace Šarochova nadcházejícího rozhodnutí ozřejmilo.