Žalobce změnil názor v kauze Čapí hnízdo. O odůvodněnosti by měli nadřízení rozhodnout v řádu týdnů

Události: Žalobce Šaroch změnil názor a zastavil stíhání v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Žalobce Jaroslav Šaroch změnil názor v kauze Čapí hnízdo, uvedl mluvčí pražských státních zástupců Aleš Cimbala. Vedoucí státní zástupce nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná. Žalobce podle Deníku N zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). Server se odvolává na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem. Žalobce se podle Deníku N rozhodl zastavit i stíhání Babišových rodinných příslušníků a spolupracovníků. Státní zástupce, který shledal stíhání důvodným a řešil věc Čapího hnízda čtyři roky, by měl vysvětlit okolnosti svého rozhodnutí, uvedla Unie státních zástupců.

Mluvčí žalobců uvedl, že rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo zatím vydáno nebylo. Žalobce vypracoval koncept, který předložil k dalším postupům městského státního zastupitelství. „V současné době k zastavení trestního stíhání nedošlo,“ řekl v České televizi mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Jak jsme již dříve avizovali, v současné době můžeme pouze potvrdit, že bylo vypracováno dané rozhodnutí. K vydanému rozhodnutí se budeme moci vyjádřit až ve chvíli, kdy budou splněny podmíny podle trestního řádu,“ dodal Cimbala  s tím, že rozhodnutím se nyní zabývá Vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze.

Politolog Jelínek k zastavení stíhání Babiše (zdroj: ČT24)

„Bude mimo jiné zkoumat důvodnost a zákonnost daného rozhodnutí. Jelikož dozorový státní zástupce došel ke změně právního názoru na posouzení daně věci, bude se státní zástupce zabývat tím, jestli je tato změna dostatečně odůvodněná a důvodná,“ dodal Cimbala. 

„Nejsem schopný predikovat, jakou dobu si tato konkrétní věc vyžádá. Každopádně se budeme bavit o týdnech, možná měsíci, který si tato věc vyžádá, určitě ne o období v řádu hodin,“ dodal.

„Nemám se čeho obávat. Kdybych nebyl v politice, tak lidi nikdy o Čapím hnízdě neslyšeli. Je to kauza, která složí k tomu, aby mě poškozovala,“ reagoval v pondělní premiér Babiš.

Andrej Babiš (ANO) k posunu v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Na rozhodnutí státního zástupce čeká celkem šest obviněných. Kromě premiéra, jeho ženy Moniky a dcery Adriany Bobekové je obviněna také někdejší členka představenstva firmy Čapí hnízdo a exnáměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová, bývalý manažer koncernu Agrofert Josef Nenadál a švagr Andreje Babiše Martin Herodes.

„Jedná se o změnu přístupu, nebo o změnu názoru státního zástupce, která mě trochu překvapila,“ komentoval pro Českou televizi politolog Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek. „Dosavadní interpretace, se kterou státní zastupitelství pracovalo, mi přišla celkem logická, ale na tuto změnu má samozřejmě státní zástupce právo po prozkoumání všech podkladů k případu,“ dodal.

„Myslím si, že úplně nejhorší ze všeho by bylo, kdyby teď všichni politici nebo i komentátoři přistoupili na přístup Andreje Babiše a začali hovořit o tom, že v České republice si lze koupit ať už zahájení, tak i zastavení trestního stíhání,“ řekl. „Chci věřit tomu, že česká justice je nezávislá. Myslím, že by bylo skutečně nejhorší, kdyby se kvůli jednomu rozhodnutí nezávislost justice zpochybňovala,“ doplnil politolog Jelínek.

„Připadají v úvahu dvě věci. Buď se nejednalo o trestný čin, tedy vyšlo najevo, že ta věc nebyla v kolizi s trestním právem, anebo se nepodařilo prokázat přímo konkrétním obviněným jejich zavinění, přestože by třeba čin trestným činem byl,“ uvedl pro Českou televizi advokát Miroslav Krutina.

„Do měsíce bychom měli vědět, zda věc bude putovat k vyšší instanci, k vrchnímu státnímu zastupitelství. A pak je lhůta tří měsíců pro nejvyššího státního zástupce, který to definitivně může smést ze světa, anebo pokud by shledal nějakou pochybnost v postupu státního zastupitelství, tu věc znovu otevřít,“ dodal advokát Krutina.

„Rozhodnutí má už v rukou Martin Erazím, nadřízený Jaroslava Šarocha a vedoucí městského státního zastupitelství. Ten má možnost se s rozhodnutím, které bylo změněno, ztotožnit, nebo ho vrátí s nějakými jen technickými nedostatky, anebo usoudí, že změna názoru dozorujícícho státního zástupce nebyla důvodná, což znamená, že se ta věc vrátí k panu Šarochovi, který se s tím rozhodnutím buď ztotožní, či nikoliv,“ uvedla po desáté hodině ráno zpravodajka ČT Mariana Novotná.

Obrat musí státní zástupce vysvětlit, vyzvala Unie státních zástupců

Státní zástupce, který shledal důvodným zahájení trestního stíhání v kauze Čapího hnízda a řešil případ čtyři roky, by měl vysvětlit okolnosti, jež ho vedly k vydání aktuálního rozhodnutí. Na svém facebookovém profilu to v pondělí napsala Unie státních zástupců. Zároveň ale uvedla, že o obsahu rozhodnutí nemá žádné informace. 

„Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení,“ napsala unie. 

Premiéra policie viní z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Toho se měl společně s ostatními obviněnými dopustit tak, že se podílel na neoprávněném získání 50milionové dotace na přestavbu farmy Čapí hnízdo. 

O tu požádala společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, která patřila do holdingu Agrofert vlastněného Andrejem Babišem. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s anonymními akciemi. Kdo přesně tak firmu vlastnil, nebylo od této chvíle dohledatelné. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Na tu by ale jako součást holdingu Agrofert neměla nárok. Až v roce 2016 premiér ve sněmovně uvedl, kdo firmu v dané době vlastnil. 

  •  § 212 Dotační podvod
    (1) Kdo v žádosti o poskytnutí dotace, subvence nebo návratné finanční výpomoci nebo příspěvku uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
  • § 260 Poškození finančních zájmů EU
    (1) Kdo vyhotoví, použije nebo předloží nepravdivé, nesprávné nebo neúplné doklady nebo v takových dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje vztahující se k příjmům nebo výdajům souhrnného rozpočtu Evropské unie nebo rozpočtů spravovaných Evropskou unií nebo jejím jménem anebo takové doklady nebo údaje zatají, a tím umožní nesprávné použití nebo zadržování finančních prostředků z některého takového rozpočtu nebo zmenšení zdrojů některého takového rozpočtu, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

Babiš: Jestli existuje spravedlnost, státní zástupce zastaví stíhání

Předseda vlády už v neděli řekl, že jestli existuje spravedlnost, státní zástupce zastaví jeho stíhání. Pokud by žalobce podal obžalobu, Babiš by z čela vlády neodešel. Lhůta pro rozhodnutí skončila v sobotu.

Před víkendem mluvčí státních zástupců Aleš Cimbala avizoval, že pokud rozhodnutí padne, státní zastupitelství by podle něho zatím nesdělovalo jeho obsah. Vzhledem k tomu, že má spis přes 20 tisíc stran, může trvat i více dní, než bude rozhodnutí rozesláno účastníkům, případně soudu.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil. Část opozice dlouhodobě považovala za neúnosné, že má Česko trestně stíhaného premiéra.