Praha 6 zakryla sochu maršála Koněva. Kvůli výhrůžkám dostal starosta Kolář policejní ochranu

Události: Praha 6 znovu zakryla sochu maršála Koněva, přestože odpoledne plachtu někdo sundal (zdroj: ČT24)

Vedení Prahy 6 v pátek dopoledne zakrylo kontroverzní sochu sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády. Radnice tak chce skulpturu ochránit před dalšími útoky vandalů. Socha bude zakryta, dokud radnice nerozhodne, jak s ní dál naloží. Kolem poledne už ji překrývala plachta na konstrukci lešení, nevydržela tam ale ani půl druhé hodiny. Neznámý vandal ji strhnul. Radnice ale nechala k večeru sochu přikrýt znovu.

Pracovníci během dopoledne kolem sochy postavili lešení a pokryli ji plachtou. Přibližně kolem jedné hodiny přišel ke konstrukci muž, který se zahalením sochy nesouhlasil, na lešení vylezl a plachtu strhnul. Pak ji pohodil za pomník. Podle svědků přislíbil, že kdykoli se plachta vrátí na místo, vrátí se i on. Je prý dokonce připraven rozebrat i lešení.

„V naší zemi se dehonestuje úplně neuvěřitelným způsobem to, co pro nás tehdy udělal Sovětský svaz,“ tvrdil muž.

Muž, který sundal s plachtu z lešení kolem sochy maršála Koněva
Zdroj: ČT24

Případ stržení plachty řeší policisté. „Zabýváme se tím. Muž byl předveden na služebnu k podání vysvětlení. Věc řešíme zatím bez konkrétních závěrů,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu, protože mu během dne chodily zprávy, v níž jemu i jeho blízkým lidé vyhrožovali fyzickou likvidací. „Chodily mu nenávistné e-maily a zprávy na facebook vyhrožující fyzickou likvidací. Na tom je vidět, jaké budí socha emoce,“ řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Plachta vydržela na soše maršála Koněva jen hodinu a půl (zdroj: ČT24)

Policie po dohodě s radnicí posílila v okolí sochy hlídky. „Byli jsme požádáni ze strany úřadu o přítomnost hlídky strážníků, která by měla dohlížet na veřejný pořádek s ohledem na nové zajištění sochy,“ potvrdila mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Plachta byla zpět na lešení namontována před 17. hodinou. Na místo podle mluvčího Prahy 6 Šrámka dorazila také firma, která pomník vyčistí od červené barvy, kterým ho někdo minulý týden polil. Radnice nechá sochu také ošetřit postřikem proti graffiti, což do budoucna usnadní čištění sochy, měla by na to příště stačit už jen studená čistá voda.

Podle starosty Koláře už stála péče o sochu Koněva městskou část víc než 1,5 milionu korun. „Praha 6 má spoustu dalších soch a pomníků a žádná z nich není tak kontroverzní. Nevím, proč bychom měli dávat tolik peněz daňových poplatníků právě na tuto sochu,“ prohlásil starosta Kolář.

Mluvčí Prahy 6: Sochu chceme ochránit, než rozhodneme, co s ní bude dál (zdroj: ČT24)

Pomník byl v minulosti několikrát poškozen, naposledy byl polit minulý týden červenou barvou, a to na výročí srpnové okupace Československa. Přibyl také nápis: „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme.“

Ruské velvyslanectví ostře odsoudilo pomalování pomníku a označilo to za barbarský čin a urážku památky vojáků Rudé armády. Jednání radnice je podle velvyslanectví „opakovaným zneuctěním památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa“.

„Argumentace, kdy vedení městské části v podstatě interpretuje akci vandalů jako mínění všech obyvatel městské části, nezapadá do elementárních poměrů v civilizované a demokratické společnosti,“ řekl k tomu Alexej Kolmakov z ruského velvyslanectví.

Ruské ministerstvo zahraničí pak kvůli kauze povolalo chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě a vyjádřilo důrazný protest proti zhanobení pomníku. Česká diplomacie sdělila, že nemůže do věci samosprávy zasahovat. „Ministerstvo zahraničí opakovaně ujišťovalo, že Česko si váží všech obětí vojáků, kteří padli za 2. světové války při osvobozování Československa, zároveň jsme taky opakovaně odsoudili vandalismus,“ zdůraznila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Plachta má podle radnice pomník ochránit

„Pomník čelí dlouhodobě vandalským útokům, potřísněn barvou bývá minimálně dvakrát do roka. Proto jsme se rozhodli sochu zakrýt, aby byla těchto útoků ušetřena,“ vysvětlil mluvčí postup Prahy 6.

Podle jeho slov je zakrytí momentálně nejlevnějším a nejúčinnějším způsobem ochrany pomníku. Socha zůstane zakryta do té doby, než se vedení městské části rozhodne, jak s ní dál naloží. „Bude to záležet i na dalších jednáních, která povedou k přesunu nebo dalšímu způsobu ochrany pomníku. To vše se uvidí v průběhu času,“ řekl České televizi Šrámek.

Socha maršála Koněva s sebou táhne problémy celou dobu. Celou dobu se ji někdo snaží poškodit, anebo nás donutit k tomu, abychom ji přesunuli. Není vyloučené, že je to něčí akce, která nás má donutit právě k tomu, abychom to byli my, kdo rozhodne, že se socha odstraní. Což a priori nechceme, my nemáme nic proti té soše, nám jenom vadí to neustálé řešení problémů, které to přináší.
Ondřej Šrámek
mluvčí Prahy 6

Zastupitelstvo bude osud sochy řešit na jednání 12. září. Na dopis starosty Koláře, ve kterém vyzval k jednání o pomníku, ruská ambasáda zatím nijak nereagovala. Naproti tomu se podle Šrámka ozvalo už několik nadšenců, kteří o sochu projevili zájem pro svá historická muzea. „Není to ale takzvaný deadline, do kterého bude jasno. Uvidíme, jak se diskuse vyvine,“ řekl.

Ruský zastupitelský úřad je od sochy vzdálen vzdušnou čarou jen asi 1,3 kilometru, je také v Bubenči. V areálu sídlí i konzulární oddělení velvyslanectví. V Praze 6 nedaleko stanice metra A Hradčanská pak sídlí Ruské středisko vědy a kultury.

Starosta Prahy 6: Socha Koněva přitahuje problémy. Zakrytá zůstane, dokud nebude jasné, co s ní (zdroj: ČT24)

Potíže se sochou řeší radnice dlouhodobě

Starosta Prahy 6 Kolář už dříve uvedl, že radnice zvažuje různé varianty, mimo jiné i oplocení sochy či její ostrahu 24 hodin denně. Nabídla také její přesun do zahrady ruské ambasády, která se však ostře ohradila jak vůči útokům proti soše maršála, tak proti úvahám o stěhování.

Policie nyní prověřuje polití sochy barvou pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, za nějž pachateli hrozí až roční vězení.

Zpátky v čase. Koněvův pomník odhalili v roce 1980. Dnes budí kontroverze (zdroj: Televizní noviny ČST)

Praha 6 loni k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Ten popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi, i v roce 1968, kdy údajně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem sovětských vojsk do Československa.

Nikdo nezpochybňuje jeho úlohu při osvobození, ale zachránění Prahy prostě není pravda. Jednotky maršála Koněva dorazily do Prahy 9. května. To už ji většina Schörnerovy armády opustila.
Eduard Stehlík
ředitel odboru válečných veteránů ministerstva obrany

Na druhou stranu ale maršál Koněv osvobodil například koncentrační tábor Osvětim a jeho vojska se účastnila závěrečného útoku na Berlín.

Ruská ambasáda v ČR v uplynulých dnech uvedla, že vandalský čin zavinila i radnice Prahy 6 tím, že na pomník tabulku umístila. Proti umístění tabulky protestovali také velvyslanci dalších čtyř postsovětských republik.

Vedení magistrátu se letos rozhodlo, že nevrátí na Staroměstskou radnici pamětní desku k osvobození Prahy maršálem Koněvem. Také to vyvolalo kritiku ruské strany.

Ivan Stěpanovič Koněv (1897–1973) byl odveden do armády za první světové války. Po bolševické revoluci se dal do služeb nového komunistického Sovětského svazu. V padesátých letech se stal hlavním velitelem spojených ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy. Bronzová Koněvova socha v nadživotní velikosti byla odhalena 9. května 1980 a je dílem sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky. Dílo je dnes výlučním vlastnictvím Prahy 6.