Hasiči na Zlínsku až do rána odklízeli následky bouřek. Výstraha meteorologů trvá

Události: Hasiči na Zlínsku odklízeli následky bouřek (zdroj: ČT24)

Hasiči na Zlínsku vyjížděli v noci kvůli bouřkám s přívalovými dešti k 76 událostem, mimo jiné k zaplavenému podjezdu pod železniční tratí. Voda zatopila také parkoviště nákupního centra. Následky odklízeli až do rána. Bouřky zaměstnaly v pondělí odpoledne a večer také hasiče v Jihomoravském kraji nebo na Náchodsku v Královéhradeckém kraji. Výstraha meteorologů před silnými bouřkami, které mohou doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem čtyřiceti milimetrů, platí až do středy.

Města, obce a firmy na Zlínsku sčítají škody po pondělní bouřce. Nejhorší situace byla odpoledne a večer ve Zlíně a jeho blízkém okolí. Mezi obce, ve kterých prudký přívalový déšť zřejmě způsobil největší škody, patří Březnice. „Nám se poničily dva mosty, které budeme muset opravit. Poničené jsou i některé místní komunikace. Máme hlášené i zatopené sklepy, voda je odtamtud už vyčerpaná a teď se vysušují. Někomu to zaplavilo sekačky, křovinořezy a další věci,“ řekl starosta Josef Hutěčka (SNK). Způsobené škody odhadl starosta v řádu statisíců až milionů korun.

Škody po deštích jdou do milionů

Škody sumarizuje také zlínský magistrát. „Data se sbírají ze všech odborů. V tuto chvíli však výše způsobených škod není známa,“ řekl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer. Voda se v pondělí odpoledne a večer dostala například do do podzemních garáží nákupního centra Albert ve zlínské místní části Prštné, prodejny Billa na Jižních Svazích, restaurace v ulici Zarámí a sklepů domů v ulicích Antonínova, Podvesná IV, Skalka III, Fabiánka II i na třídě Tomáše Bati.

Potíže byly také v nedávno zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín na náměstí Práce, kde muselo být uzavřeno několik provozoven. „Veškeré provozy jsou k dnešnímu dni standardně otevřené pro zákazníky, vyjma Knihkupectví Dobrovský, kde dochází k mapování a likvidaci škod. Spuštění provozu odhadujeme v nejbližších dnech,“ uvedl v tiskové zprávě Radovan Pilich, jednatel společnosti PRIOR Zlín, která je majitelem budovy.

Dřevnice vystoupala za hodinu na povodňový stav

Zlínem se bouřky prohnaly v pondělí navečer. „Město je po přívalovém dešti pod vodou, zaplavila podjezdy a podzemní parkoviště. Řeka Dřevnice vystoupala během šedesáti minut na povodňový stav,“ informoval zpravodaj ČT Josef Kvasnička. „Ještě v 17:39 dosahovala hladina řeky 22 centimetrů, v 18:19 už to bylo 149 centimetrů,“ doplnil.

„Troufám si říct, že to byla bouřka desetiletí. Během hodiny spadlo šedesát milimetrů srážek,“ dodal Kvasnička. Voda zaplavila i podjezd pod tratí v Dlouhé ulici. Silnice tam byla večer neprůjezdná, hasičské jednotky z vody musely vyprostit i uvízlý automobil. Voda se dostala také do parkoviště nákupního centra i na sídliště Jižní Svahy, kde vystoupala zhruba do výšky třiceti centimetrů.

Hasiči po bouřce začali s čerpáním vody ze sklepů, podle Kvasničky vyjížděli do všech koutů  města. Navíc se rozvodnily říčky v okolí města a rychle dosáhly třetího stupně povodňové aktivity. V celém kraji podle něj hasiči do úterního večera vyjížděli k 74 zásahům a řešili zatopené sklepy i popadané stromy. U Karolína na Kroměřížsku museli odstraňovat naplavené bahno ze silnice.

Zlín zasáhla silná bouře, pod vodou se ocitly silnice i auta (zdroj: ČT24)

Silný déšť způsobil škody i na Náchodsku, hasiči tam vyjížděli ke zhruba desítce případů. „Například ve Žďáru nad Metují a Machově pomáhali s čerpáním vody ze sklepů několika rodinných domů. V Polici nad Metují se voda dostala až do jídelny základní školy. V České Metuji pomohly jednotky s vyproštěním dodávky, která uvízla na zaplavené komunikaci pod viaduktem. Hasiči pomáhali s odstraněním nánosu bláta z komunikace a likvidovali také požár stromu po úderu blesku,“ uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Podle serveru požáry.cz zasahovali hasiči také v Jihomoravském kraji, a to u pětadvaceti událostí. Většinou šlo o popadané stromy, ve Vyškově ale silný vítr utrhl část plechové střechy.

Výstraha meteorologů trvá

Před bouřkami varovali už během dne meteorologové. „Na naše území bude v pondělí proudit vlhký a instabilní vzduch od jihovýchodu, zejména v odpoledních hodinách se mohou ojediněle vytvářet lokální bouřky doprovázené přívalovými srážkami,“ varoval v pondělí ráno Český hydrometeorologický ústav. 

Přívalové deště zachytili iReportéři (zdroj: ČT24)

Meteorologové upozornili, že přívalové deště by mohly rozvodnit malé toky, hrozilo podle nich rovněž zatopení sklepů nebo podchodů, nárazy větru pak mohly lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ připomněli meteorologové. Srážkové úhrny by se podle nich mohly pohybovat mezi třiceti a čtyřiceti milimetry.

Teploty porostou i nad třicet stupňů Celsia

Během úterý by mělo bouřek ubývat, vyskytnout se mohou ještě odpoledne, ovšem pouze výjimečně a převážně na horách. Na většině území bude polojasno, zejména v západní polovině Česka se místy vytvoří kupovitá oblačnost. Teploty se budou pohybovat mezi 26 a 30 stupni Celsia. V ranních a dopoledních hodinách se také mohou tvořit mlhy a nízká oblačnost, které se ale rychle rozpustí.

Ve středu se oteplí a teplotní maxima vystoupají na osmadvacet až dvaatřicet stupňů, obloha bude nadále jasná či polojasná, přičemž případné bouřky už budou skutečně výjimečné. Čtvrtek přinese stejné teploty, ovšem lze očekávat opět o něco více přeháněk i bouřek, zejména v odpoledních hodinách. Ráno a dopoledne by mělo být slunečné a teplé.

Počasí v posledním týdnu prázdnin
Zdroj: ČT24

Teploty klesnou v pátek, stále se ale budou držet na průměru 27 stupňů Celsia. Očekávat můžeme také více oblačnosti a nelze vyloučit ani přeháňky a bouřky. Během víkendu by měla být obloha polojasná, pravděpodobnost bouřek existuje, ale je velice malá a vyskytnout by se měly pouze na několika místech.