Školáci v Praze se domlouvají na rvačkách a natáčejí je na internet. Zasáhla i policie

Násilí na sociálních sítích (zdroj: ČT24)

Bezpečnost sociálních sítí se na školách probírá čím dál častěji. V Praze i kvůli tomu, že se na nich organizují rvačky školáků. Některé z nich se v poslední době podařilo policii překazit.

Na Základní škole genpor. Františka Peřiny v pražských Řepích reagují na několik nedávných incidentů, kdy si někteří žáci z pražských škol domlouvali bitky a natáčeli si je na Instagram i další sociální sítě. Kvůli tomu dětem pravidelně opakují, jak se na nich mají bezpečně chovat.

„V současné době je to problém celosvětový i celostátní, že se dělají různé party nebo gangy a ty si pak berou na paškál děti, ale i dospělé,“ vysvětluje důvody ředitelka školy Jarmila Pavlišová.

Rvačky kvůli pomluvám i ze zábavy

Ukazuje to konkrétní případ právě z Řep. Před pár dny si tamní kluci na Instagramu domluvili rvačku s těmi ze Smíchova. Na sdílených videích je vidět, jak se bijí jeden na jednoho, a to i velmi neférovým způsobem.

Podle dětí jsou nejčastější důvody organizovaných rvaček pomluvy, urážky, ale i zábava. Pozvánky chodí formou SMS zpráv. „Tam je třeba: bitky budou v tolik a tolik na tomhle místě. Pak už je na člověku, jestli tam půjde, aby podpořil kamaráda,“ říká jedna žákyně osmé třídy.

Publikum je nejen na místě, ale potom i na sociálních sítích, kam se video většinou ihned nahraje. „To vytvoří ještě větší proadrenalinový moment, kdy do toho lidi jdou daleko víc hlava nehlava,“ popisuje dětský psycholog Jan Kulhánek.

„Někomu i zlomili nos. Pijou alkohol a není jim třeba ani patnáct, jsou tam i drogy,“ říká anonymně žačka deváté třídy.

Nárůst dětských rvaček potvrzuje i policie, které se podařilo několik naplánovaných akcí překazit. „V dané lokalitě se pohybovalo více uniformovaných policistů, zároveň se na tomto opatření podíleli i kriminalisté,“ uvádí policejní mluvčí Tomáš Hulan.