Bartoš: EU by mohla kvůli Babišovi a Agrofertu zastavit dotace. Jste udavač, reagoval Babiš

Evropská komise by mohla zastavit dotace pro Českou republiku, obává se šéf Pirátů Ivan Bartoš. A to kvůli premiérovi Andreji Babišovi, který podle Pirátů a Transparency International stále ovládá holding Agrofert, který převedl do svěřenského fondu. Babiš označil Piráty v pořadu Otázky Václava Moravce za udavače, kteří chtějí poškodit Českou republiku.

Bartoš tvrdí, že Andrej Babiš stále ovládá holding Agrofert. Ten má navíc čerpat evropské dotace určené pro malé a střední podniky. „Je tady riziko, že nám Evropská unie zastaví dotace jenom proto, že jste hamižný,“ obvinil premiéra Bartoš.

Evropská komise teď možný střet zájmů premiéra Babiše prověřuje. Podnět ke Komisi podala v září organizace Transparency International. Na možný střet zájmů upozornili Komisi rovněž Piráti, když se Evropské komise zeptali na to, jak dodržovat nedávno zpřísněnou normu o střetu zájmů.

„Vláda hospodaření Agrofertu nezkontroluje, když je premiérem Babiš. Pokud vím, Evropská komise už si vyžádala od českých úřadů historii dotací pro Agrofert za rok 2017 a 2018. Odpověď ale byla, že je toho příliš mnoho a nemohou to dodat,“ uvedl Bartoš s tím, že z otevřených zdrojů vyplývá, že Babiš firmy Agrofertu nadále ovládá.

Premiér označil Bartoše za udavače. „To je jedna lež za druhou. Já jsem splnil všechny povinnosti, s firmou nemám nic společného. Vy jste udavači. Poškozujete Českou republiku a chcete, aby Evropská unie zastavila dotace,“ rozčílil se premiér Babiš. „Jsou ochotní poškodit stát jenom kvůli mně,“ dodal. 

Babiš: „Ondráčka bere prachy od státu“

Na to, že by premiér mohl stále ovládat Agrofert, upozornil předseda Transparency International David Ondráčka. Podle něj zneužívá Babiš svého postavení a získává výhody pro firmy, které vložil do svěřenského fondu. Řešením podle něj je, aby Babiš Agrofert prodal, nebo odešel z politiky. 

Babiš to označil za útok. „Je to pokus, jak mě dostat z politiky,“ řekl. Na otázku, proč Agrofert neprodá, neodpověděl. Ondráčku ale označil za nedůvěryhodného. „Bere peníze od státu, bral je od (bývalého ministra vnitra Milana) Chovance, od (bývalého ministra zahraničí Lubomíra) Zaorálka. Ondráčka není nezávislý, bere prachy od státu,“ uvedl opakovaně premiér.

OVM: Evropská komise by kvůli Babišovi mohla zastavit dotace, varuje Ivan Bartoš (Piráti) (zdroj: ČT24)