Kubera, Chalánková, Hilšer, Červíček... Kompletní přehled vítězů senátních voleb

Vítězem senátních voleb se stala ODS, z 11 jejích finalistů bylo zvoleno deset. ANO a ČSSD získaly jen po jednom senátorovi. Komunisté poprvé v horní komoře zastoupeni nebudou. Mezi poražené patří také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který prohrál s Martinem Červíčkem (ODS). Bělobrádek už oznámil, že na sjezdu KDU-ČSL nebude obhajovat funkci předsedy. Výsledky, komentáře a zajímavosti z volebního dění celé odpoledne sledovalo speciální vysílání i web ČT24.

On-line přenos
Senátní volby - 2. kolo
22:08
Česká televize

Vážení čtenáři, on-line přenos provázející druhým kolem senátních voleb je u konce, děkujeme za pozornost.

21:34
Česká televize

Zvýší se volební účast díky známému jménu? Odpověď lze vyčíst z další interaktivní mapy ZDE.

21:06
Česká televize

Podívejte se, jakým způsobem pro kandidáty hlasovali voliči z jednotlivých obcí. INTERAKTIVNÍ MAPA V ČLÁNKU ZDE.

Novým senátorem za Prahu 12 se stal někdejší diplomat a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer, který se o místo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. V druhém kole porazil bývalou ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou (za Piráty). Fischer oznámil, že chce znovu kandidovat i na post prezidenta. 

Uspěl také další bývalý prezidentský kandidát a lékař Marek Hilšer, který v obvodu Praha 2 kandidoval za vlastní hnutí Marek Hilšer do Senátu (MHS). Ve druhém kole jasně zvítězil nad dosavadním senátorem Liborem Michálkem (za Piráty), když získal skoro 80 procent hlasů. 

Senátorem za Rokycansko se stal starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS). Ve druhém kole porazil dosavadní členku horní komory Miladu Emmerovou (ČSSD), která tedy mandát neobhájila.

Senátorem za Náchodsko bude bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který porazil předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ten už oznámil, že se na březnovém sjezdu KDU-ČSL nebude ucházet o funkci předsedy. Lidovci podle Bělobrádka zůstali za očekáváním. Gratuloval ODS, která volby vyhrála. Vládní strany podle něj významně neuspěly. 

Senátorem za Chrudimsko bude starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS). V druhém kole porazil exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Tecl se pokoušel opakovaně dostat do Poslanecké sněmovny, dosud ale neuspěl. Nakonec tedy zasedne v horní komoře.

Senátorem za Zlínsko zůstane uherskobrodský starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Stejně jako před čtyřmi roky porazil bývalého zlínského hejtmana Libora Lukáše (za Soukromníky). Kunčar ve druhém kole získal 60,77 procenta hlasů.

Kubera znovu uspěl

Křeslo za obvod Teplice opět obhájil dosavadní senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). V druhém kole porazil ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana (Senátor 21). Kubera zároveň oznámil, že už nebude stát v čele Teplic, chce se naplno věnovat práci v Senátu.

Petr Vícha (ČSSD) obhájil senátorské křeslo. Ve volebním obvodu Karviná porazil bývalou poslankyni a někdejší primátorku Havířova Miladu Halíkovou (KSČM). Komunisté nebudou mít poprvé žádného senátora.

Novým brněnským senátorem se stal rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek navržený hnutím STAN. Ve finále získal 72,4 procenta hlasů a podle očekávání výrazně porazil bývalého ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého (ANO).

Ostravským senátorem bude nadále horolezec a podnikatel Leopold Sulovský (Ostravak), který v druhém kole porazil majitele cukrárny Ivo Gondeka (ANO). Sulovský získal 59,89 procenta hlasů. K volebním urnám přišlo jen 9,23 procenta voličů.

Do parlamentu se vrací Přemysl Rabas

Vítězem v obvodu Chomutov je Přemysl Rabas, který kandidoval za hnutí Senátor 21. Ve druhém kole získal 62 procent hlasů a porazil kandidátku ANO Martinu Chodackou. Rabas tak potvrdil své vítězství z prvního kola a po osmi letech se vrátí do parlamentu. Mezi roky 2006 a 2010 byl totiž poslancem za Stranu Zelených.

Senátorské křeslo za obvod Jablonec nad Nisou obhájil Jaroslav Zeman (ODS). Ve druhém kole porazil právničku Michaelu Tejmlovou (Senátor 21), když získal 56,42 procenta hlasů.

Za České Budějovice  usedne v horní komoře parlamentu Ladislav Faktor (BEZPP), který porazil stávajícího senátora a dřívějšího ředitele Jihočeského divadla Jiřího Šestáka (HOPB). Faktor zvítězil přesvědčivě, dostal přes 60 procent hlasů.

Senátorem za Domažlicko se stane místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec (ODS). Ve druhém kole získal 52,5 % a porazil dosavadního senátora Jana Látku (ČSSD).

Finále dvou žen vyhrála Chalánková

Novou senátorkou za Prostějovsko se stala bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Porazila nynější senátorku za ČSSD Boženu Sekaninovou. V tomto obvodu voliči posílají do Senátu jiného kandidáta než toho, který zvítězil v prvním kole těchto voleb.

Senátorem za svitavský obvod je Michal Kortyš (ODS). Náměstek hejtmana Pardubického kraje zvítězil se ziskem přes 62 procent hlasů. Ve volbách neuspěl svitavský zastupitel a bývalý poslanec Pavel Havíř (ČSSD).

Vítězem senátních voleb v obvodu Třebíč  je starostka obce Koněšín Hana Žáková (nestr. za STAN). Dlouholetá regionální politička porazila kandidáta hnutí ANO Miroslava Michálka, a to s rozdílem více než 50 procentních bodů.

Senátorem za Mladoboleslavsko a část Turnovska je dlouholetý primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati z ODS. Ve druhém kolem získal necelých 62 % hlasů a porazil starostu Kosmonos Jiřího Müllera z ANO.

Senátorem za Benešovsko se stal místostarosta Říčan u Prahy Zdeněk Hraba (za STAN). V druhém kole zvítězil nad politologem Jiřím Kozákem (ODS). Hraba získal přes 60 procent hlasů. 

Wagenknecht se stal vůbec nejmladším senátorem

Novým senátorem za Prahu 8 se stal někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Ve druhém kole senátních voleb v sobotu porazil přednostu ortopedické kliniky nemocnice Na Bulovce Pavla Dungla (za TOP 09). Wagenknecht získal 54,45 procenta hlasů. Stal se zároveň vůbec nejmladším senátorem. 

Hnutí ANO bude mít jediného nového senátora ze Šumperska, kde byl zvolen ředitel šumperské nestátní neziskové organizace Pontis Miroslav Adámek (ANO) se ziskem zhruba 60 procent hlasů. Porazil tak dosavadního senátora a šumperského starostu Zdeňka Brože (za KDU-ČSL).

Voliči obvodu Sokolov  poslali do senátorského křesla Miroslava Balatku (nestr. za STAN). Celkem získal 59,47 procenta hlasů. Zvítězil nad místostarostkou Sokolova Renatou Oulehlovou (ANO).

Dlouholetý starosta Bolatic Herbert Pavera z TOP 09 v opavském senátním obvodě jasně zvítězil nad kandidátkou ANO Simonou Horákovou. Hlasovalo pro něj přes 68 procent voličů.

Novým senátorem v litoměřickém obvodě se stal Ladislav Chlupáč z ODS. Dlouholetý starosta Litoměřic si tak týden po vítězství ve volbách do obecního zastupitelstva připsal další triumf. Svého soupeře lékaře Ondřeje Štěrbu (ANO) porazil s náskokem skoro 16 procent hlasů.

Novým senátorem za Břeclavsko bude mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS), ve druhém kole získal 64,03 procenta hlasů. V souboji vinařů porazil sommeliéra Libora Nazarčuka (ANO) z Břeclavi, pro kterého hlasovalo 35,96 procenta voličů.

Už před týdnem byli zvoleni Čunek a Drahoš

V druhém kole zůstaly volební místnosti ve dvou obvodech zavřené – na Praze 4 a na Vsetínsku. Už před týdnem tam byli v prvním kole senátory zvoleni nově bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš (za STAN) a opětovně zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Vítězem senátních voleb je ODS, vládní ANO a ČSSD propadly

Vítězem letošních senátních voleb se stala ODS. Z jedenácti jejích finalistů bylo zvoleno deset, bude tak mít 16 senátorů stejně jako STAN. Nejsilnější klub v Senátu má tradičně právo nominovat předsedu horní komory. Třetí nejsilnější uskupení s patnácti senátory budou mít lidovci.

Vládní ANO a ČSSD získaly jen po jednom senátorovi a v horní komoře parlamentu dohromady obsadí 20 křesel z 81. Senátorský klub ANO by měl být sedmičlenný, sociální demokraté budou mít 13 senátorů.

Senátorské kluby
Zdroj: ČT24

Komunisté poprvé za dobu existence Senátu v horní komoře zastoupeni nebudou. Místo v Senátu si udrželi také Piráti díky zvolení jediného ze svých tří finalistů. Početně nejmenším zřejmě zůstane Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 se šesti členy. 

Rozložení sil v horní komoře ale bude ještě záviset na tom, zda se případně k některé z frakcí připojí úspěšní nezávislí kandidáti nebo zástupci menších stran. Ustavující schůze Senátu v nové sestavě je naplánovaná na polovinu listopadu. Dosavadní předseda Milan Štěch (ČSSD) předpokládá, že se povede zvolit vedení velmi rychle.

Zájem o volby nebyl velký

Hlasovat v pátek a v sobotu přišlo 16,49 procenta voličů, což je druhá nejnižší účast v dosavadní historii druhých kol senátních voleb. Před dvěma lety k druhému kolu senátních voleb dorazilo 15,38 procenta voličů. Tehdy trvalo spočítat hlasy 2,5 hodiny.

Výsledky letošního finále byly známé za tři hodiny od uzavření volebních místností. Údaje z posledního okrsku byly zveřejněny v 17:08.

Nejrychleji byly známy kompletní výsledky senátního finále před čtyřmi lety. Zveřejněny byly za zhruba dvě a čtvrt hodiny po uzavření volebních místností, tehdy si senátory přišlo vybrat 16,69 procenta voličů.

Volební místnosti byly v sobotu otevřeny od osmé do 14. hodiny. Poté začali volební komisaři sčítat hlasy. Průběh voleb byl velmi klidný, žádné vážnější incidenty nejsou hlášeny.