Finále dvou žen vyhrála na Prostějovsku Chalánková. Porazila dosavadní senátorku

Novou senátorkou za Prostějovsko se stala bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Porazila nynější senátorku za ČSSD Boženu Sekaninovou. Jde o první obvod, kde voliči posílají do Senátu jiného kandidáta než toho, který zvítězil v prvním kole těchto voleb.

„Jsem velice ráda, že to tak dopadlo, chtěla bych poděkovat všem voličům a těm, kteří mě podporovali. Jsem ráda, že voliči v našem volebním okrsku ocenili, že není potřeba jen nabízet, jak nabízí levice různé dárky, které jsou stejně placeny z jejich daní, ale je dobré hájit konzervativní klasickou politiku a postoje, které u mě určitě znají,“ řekla po svém zvolení Chalánková.

Voleb se zúčastnilo 13,82 procenta voličů. Před týdnem k volebním urnám v tomto obvodu přišlo 43,43 procenta voličů. Pro vítězku nyní hlasovalo 59,85 procenta voličů (8472 lidí), poraženou Sekaninovou 40,14 procenta voličů (5682 lidí).

Nová senátorka kandidovala v druhém kole voleb z druhého místa, získala 12,68 procenta hlasů. Vítězkou prvního kola byla Sekaninová, která obdržela 18,68 procenta hlasů. Od třetí Ireny Blažkové (ANO) ovšem Chalánkovou dělilo pouhých pět hlasů. Není proto vyloučeno, že volby na Prostějovsku budou zpochybněny u Nejvyššího správního soudu.

Chalánková hodlá bojovat za děti a seniory

Chalánková považuje za svoje priority oblasti ochrany dětí, které jsou opuštěny rodiči, a pomoc seniorům. „Pomoc těmto lidem by se měla odehrávat systémově,“ uvedla s tím, že se o to hodlá v Senátu zasadit.

Za své další téma považuje ubývání orné zemědělské půdy. „Velmi důrazným podnětem pro mě je také to, že jsou občané velmi šikanováni nadměrnou administrativou, regulacemi,“ prohlásila nedávno v duelu ČT24 Chalánková.

Usilovat bude o členství v sociálním a zdravotním výboru, které jsou v horní komoře spojené. Věnovat se chce Chalánková také Istanbulské úmluvě. „Je to velice nebezpečná záležitost vzhledem k tomu, že se podstatnou část věci nedozvíme z vlastního znění, ale až z důvodové zprávy. A je velmi nebezpečná pro naši společnost,“ míní. 

Zasadit se hodlá rovněž o novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí. Vzhledem k tomu, že se angažovala v kauze rodiny Michalákových, se Chalánková vidí také v zahraničním výboru.

Rozhovor s novou senátorkou za obvod Prostějov Jitkou Chalánkovou (zdroj: ČT24)

Bývalá poslankyně Chalánková z TOP 09, kterou pomáhala zakládat, vystoupila letos v červnu. Svůj odchod zdůvodnila ztrátou důvěry ve stranu, která se podle ní odklání. K odchodu z TOP 09 ji prý přimělo i rozhodnutí výkonného výboru strany, který neschválil její kandidaturu do Senátu v Olomouckém kraji. Podporu krajského výboru přitom měla. Nakonec se rozhodla kandidovat jako nezávislá, musela přitom podle volebního zákona shromáždit minimálně 1000 podpisů.

Chalánková své zvolení jako satisfakci nebere. „Na tyto věci už vůbec nevzpomínám,“ řekla.

Sekaninová: Můj výsledek je vzkaz pro sociální demokracii

Sociální oblasti se věnovala také dosavadní senátorka Božena Sekaninová, kterou Chalánková v horní komoře nahradí. „Podporovala bych zvýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc, zálohované výživné pro samoživitelky, zrušení karenční doby, zvýšení minimální mzdy. Prioritou je bydlení pro všechy,“ plánovala před druhým kolem senátních voleb Sekaninová.

Sekaninová na Prostějovsku vyhrála už dvakrát, před šesti lety porazila Jaroslava Šlambora z KSČM se ziskem 73,3 procenta hlasů. Teď ale z horní komory vypadla. Podle Sekaninové se na jejím výsledku podepsala současná nálada ve společnosti i situace v sociální demokracii.

„Je pravda, že jsem nečekala, že to dopadne až tak špatně. Bohužel se odrazila celospolečenská nálada a nejednotnost sociální demokracie. Výsledek lze chápat jako vystavený účet sociální demokracii. Jitce Chalánkové bych touto cestou chtěla pogratulovat,“ prohlásila v neděli Sekaninová. 

Senátní duel: obvod Prostějov (zdroj: ČT24)

Ve Slatinkách prohodila komise obálky

Volby v prostějovském obvodu doprovázejí komplikace.  Ve Slatinkách na Prostějovsku prohodila okrsková volební komise obálky pro komunální a senátní volby. I když změnu barvy dodržela po celé hlasování a voliče informovala o záměně obálek, výsledkem je vyšší procento neplatných hlasů. Jestli výsledky komunálních a senátních voleb ve Slatinkách platí, může rozhodnout soud.

„Neočekávám, že by něco mělo nastat, nemám o tom jiné informace, než zazněly v médiích,“ podotkla nově zvolená senátorka.

O senátorské křeslo usilovalo v senátním obvodu 62 jedenáct kandidátů. Na třetím místě skončila Irena Blažková (ANO) s 12,67 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí byl Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL) s 12,30 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Jan Krchňavý (PV), volilo ho 8,08 procenta lidí. Šestý byl Marek Obrtel (ČSNS) se 7,92 procenta, sedmá Dagmar Halašová (ODS) dostala 7,76 procenta hlasů. Na osmém místě skončil Pavel Dopita (SPD), dostal 6,21 procenta hlasů. Devátá byla Zuzana Böhmová (KSČM) s 6,18 procenta. Pavel Makový (Moravské zemské hnutí) byl desátý, volilo ho 3,97 procenta lidí. Na poslední místě se umístil Petr Michek (Moravané).