Téma Senátní volby 2018

Senátní volby 2018

Obcházení vítězných stran je podle Zemana nesportovní. Překvapil jej propad ČSSD a KSČM
Prezident Miloš Zeman považuje za překvapivý propad levicových stran ČSSD a KSČM ve volbách. Svědčí to o tom, že nemají v čele ty nejschopnější lídry, řekl v neděli v rozhovoru v televizi Prima. Vládní koalice by podle něj měl sestavovat vítěz voleb. Postup řady stran, které se chtějí spojit proti ve většině krajích vítěznému ANO proto označil za nesportovní.
Volby na obzoru. Letos budou o polovinu dražší než v roce 2016, jen dezinfekce přijde na desítky milionů
Do krajských a prvního kola senátních voleb zbývá necelého čtvrt roku a úřady se na ně již naplno připravují. Letos budou výdaje na volby vyšší kvůli probíhající pandemii – ministerstvo vnitra vyčíslilo náklady na hygienická opatření na dodatečných 24 milionů korun a celkově náklady vzrostou téměř o polovinu ve srovnání s krajskými volbami 2016.
Poslední rozloučení se zesnulým šéfem Senátu Kuberou bude v pondělí 3. února
Smuteční shromáždění k uctění památky Jaroslava Kubery se uskuteční 3. února v Teplicích, následně se bude konat pietní shromáždění v pražském Rudolfinu. Po dohodě představitelů Senátu s Kuberovou rodinou nebude státní pohřeb ani pohřeb se státními poctami. Jedná se však o vyhlášení státního smutku, které chce navrhnout Senát. Druhý nejvyšší ústavní činitel, bývalý dlouholetý teplický primátor a jeden z nejznámějších politiků ODS zemřel v pondělí.
Senát
O vedení Senátu se bude bojovat. Žádná ze tří největších frakcí svého kandidáta nestáhla
Tři nejsilnější senátní kluby už podaly návrhy na nové vedení horní komory parlamentu. O post předsedy se ve středu utkají zástupci ODS, Starostů a lidovců. Žádný z uchazečů zatím nemá jasnou podporu většiny zákonodárců. Lhůta pro přihlášení dalších kandidátů na předsedu a místopředsedy vyprší v úterý ráno. V úterý také senátní nováčci převezmou osvědčení o svém zvolení.
První stížnost na senátní volby: Komise na Prostějovsku záměrně prohodila obálky
Nejvyšší správní soud obdržel první stížnost na okolnosti senátních voleb. Podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové se týká Slatinek na Prostějovsku. Okrsková volební komise v obci prohodila obálky pro komunální a senátní volby. Kdo je pisatelem stížnosti, soud nezveřejnil. Lhůta pro zpochybnění senátních voleb končí v pátek.
Komunální volby 2018
Krajské soudy už mají přes 200 stížností na volby: Vadí údajné kupčení s hlasy i dlouhé svícení přes noc
V pátek odpoledne vypršela lhůta na podávání stížností na komunální volby. Lidé jich na krajské soudy poslali více než 200. Finální počet bude ale známý až v pondělí. Zřejmě nejvíce žalob zaznamenal ústecký krajský soud. Lhůta vypršela i pro dva senátní obvody, kde byl senátor zvolen už v prvním kole. K Nejvyššímu správnímu soudu ale podle informací mluvčí Sylvy Dostálové nebyla doručena ani jedna stížnost.
Senátní volby zůstanou dvoukolové, australský model neprošel
Volby do Senátu zatím zůstanou dvoukolové, lidé tak budou senátory vybírat dva víkendy po sobě. Návrh na zavedení jednokolové volby podle australského modelu ve čtvrtek zamítli sami senátoři. Podle návrhu by lidé na jednom lístku stanovovali pořadí kandidátů a hlasy pro neúspěšné adepty by se připočítávaly úspěšnějším uchazečům. Piráti v reakci na to oznámili, že ve sněmovně představí vlastní návrh změn.
Interview ČT24
Čunek nechce do čela Senátu. V případě KDU-ČSL se ještě rozmyslí
Staronový senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) se nebude ucházet o post předsedy horní komory. Prohlásil to v Interview ČT24. Lidovci jsou po ODS a STAN v Senátu třetím nejsilnějším klubem, a kdyby se jim podařilo získat do senátorského klubu někoho z řad nestraníků, mohli by nárok na předsednické křeslo získat. Čunek současně nevyloučil, že se pustí do boje o předsednictví KDU-ČSL; jasno o kandidatuře bude mít prý do února.
90' ČT24
Návrh prezidenta na „vyhladovění“ Senátu je ubohý, míní ústavní právník Kysela
Pravidlo, že předsedu Senátu navrhuje nejsilnější klub, je neformální. Podstatná je chuť se domluvit, řekl ústavní právník Jan Kysela (UK), který byl v pondělí hostem pořadu ČT Devadesátka. Tématem rozhovoru byla také pondělní slova prezidenta Miloše Zemana o zrušení Senátu nebo otázka změny volebního systému na jednokolový.
Volby 2018 senátní
Z nově zvolených nezávislých senátorů má o členství v klubu zatím jasno Bek
Z nově zvolených nezávislých senátorů se zatím o členství v senátním klubu rozhodl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. O změně klubu uvažuje i loni zvolená lékařka Alena Dernerová (Severočeši.cz). Oba zřejmě posílí klub Starostů a nezávislých. Ostatní nezařazené senátory čeká ještě jednání s frakcemi v horní komoře. Rozhodnutí předpokládají většinou do týdne.

Volby do Senátu

  • První kolo voleb proběhlo v pátek 5. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 6. října od 8:00 do 14:00. Druhé kolo se konalo v pátek 12. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 13. října od 8:00 do 14:00.
  • Volilo se do jedné třetiny Senátu, tedy ve 27 obvodech. Ve dvou obvodech zvítězili kandidáti již v prvním kole a druhé kolo se tam nekonalo.
Senátní volby 2018
Politoložka Dvořáková: Neúspěch v senátních volbách neznamená velkou potíž pro vládu, pro ČSSD ale ano
Volební rok 2018 skončil. Obce mají nové zastupitele a ze třetiny se obměnil i Senát. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové neznamená oslabení vládních stran v horní komoře pro vládu skutečný problém, protože sněmovna stále může Senát přehlasovat, výsledek však ještě může prohloubit problémy ČSSD. Jak volby dopadly, ji totiž oslabuje nejen politicky, ale také finančně, a to v době, kdy sociálnědemokratické síly ztrácejí dech v celé Evropě.
Volby do Senátu
Nominace do čela Senátu by byla obrovská čest, říká Kubera. Čunek si to dovede představit
V Senátu by se měla dodržet nepsaná zásada, že předseda horní komory má být z nejsilnější frakce. Shodli se na tom v televizi Prima znovuzvolení senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). Vzhledem k několika dosud nezařazeným senátorům ale zatím není jasné, která strana nakonec bude mít nejpočetnější klub. Pro Kuberu by nominace na předsedu Senátu byla čest, ale počká na další vyjednávání. Čunek naznačil, že by spíše chtěl zůstat hejtmanem Zlínského kraje.
Senátní volby 2018
Analýza přesunu voličů: proti Hermanovi se postavili voliči neúspěšných kandidátů SPD i KSČM
Víkendové senátní volby skončily úspěchem ODS, porážkou ANO a ČSSD a za svým očekáváním zůstali i lidovci. Klíčem k úspěchu finalistů senátních voleb bylo přesvědčit k opětovné volbě vlastní voliče z prvního kola a převzetí voličů neúspěšných kandidátů. Web ČT24 proto nabízí přehledovou analýzu, jakým kandidátům se ve druhém kole podařilo získat voliče neúspěšných kandidátů z kola prvního.
Senátní volby 2018
Nejpočetnějším senátorským klubem se zřejmě stanou Starostové a nezávislí
Hlasy voličů jsou sečteny a třetina nových senátorů zvolena. Hlavní otázkou je nyní to, jak bude vypadat politické rozložení Senátu. Většina kandidátů byla navržena politickými stranami – u nich lze předpokládat, že posílí klub dané strany. U jiných kandidátů ale zůstává členství v konkrétním klubu otázkou. Web ČT24 nabízí předpokládanou podobu nového rozložení sil v horní parlamentní komoře. Sociální demokraté výrazně oslabí, naopak klub ODS čeká posílení.
Senátní volby 2018
Rekordy a čísla letošních voleb do Senátu: Zvolen byl nejmladší senátor i nejmenší počet žen
Ke zvolení senátorem stačilo v Ostravě 4906 hlasů, nejmenší rozdíl ve druhém kole činil 930 hlasů, do horní komory se dostaly jen dvě ženy a zamíří tam i nejmladší senátor. ČT přináší souhrn nejzajímavějších čísel z letošních senátních voleb.
Senátní volby 2018
Druhá kola senátních voleb jsou slabou stránkou hnutí ANO. Nedaří se ale ani komunistům
Hnutí ANO zažilo debakl ve druhém kole senátních voleb. Do finále postoupilo deset uchazečů nominovaných nejsilnější vládní stranou, senátorem se však stane jen jediný. Nic překvapivého. Hnutí ANO v senátních volbách prohrává pravidelně.
Senátní volby 2018
Analýza: ČSSD a její debakl. Bude prohrávat ještě rok?
Sociální demokraté momentálně zažívají těžké období. Aktuálně je výrazně zasáhla prohra při volbě třetiny Senátu. Z třinácti obhajovaných mandátů se jim podařilo získat jen jeden. A výrazně oslabil také jejich senátorský klub. Z 23 členů klesne jeho celková velikost na třináct.
Senátní volby 2018
Zvýší se volební účast díky známému jménu? Bělobrádek zabral, horolezec Sulovský moc ne
Pro hlasovací lístek si v pátek a sobotu přišlo jen 16,49 procenta voličů. Jde přitom o druhou nejnižší volební účast v historii Česka, a to ze všech typů voleb.
Volby do Senátu
Kubera, Chalánková, Hilšer, Červíček... Kompletní přehled vítězů senátních voleb
Vítězem senátních voleb se stala ODS, z 11 jejích finalistů bylo zvoleno deset. ANO a ČSSD získaly jen po jednom senátorovi. Komunisté poprvé v horní komoře zastoupeni nebudou. Mezi poražené patří také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který prohrál s Martinem Červíčkem (ODS). Bělobrádek už oznámil, že na sjezdu KDU-ČSL nebude obhajovat funkci předsedy. Výsledky, komentáře a zajímavosti z volebního dění celé odpoledne sledovalo speciální vysílání i web ČT24.
Senát neumíme, přiznal Babiš. První vítězství po devíti letech, radoval se Fiala
Senátní volby znají své vítěze a poražené. Největší radost sálala z občanských demokratů. Jejich předseda Petr Fiala připomněl, že zisk deseti mandátů je prvním vítězstvím ODS po devíti letech. Naopak Andrej Babiš, jehož vládní hnutí ANO vyhrálo v jediném obvodě, označil výsledek za mizerný. Premiér míní, že je třeba změnit volební systém na jednokolový.
Senátní volby 2018
Za Piráty usedne v horní komoře Wagenknecht. Stal se vůbec nejmladším senátorem
Novým senátorem za Prahu 8 se stal někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Ve druhém kole senátních voleb v sobotu porazil přednostu ortopedické kliniky nemocnice Na Bulovce Pavla Dungla (za TOP 09). Wagenknecht získal 54,45 procenta hlasů. Volební účast v obvodu činila 18,23 procenta.
Jak hlasovaly jednotlivé obce? Interaktivní mapa druhého kola senátních voleb
Skončily volby do třetiny Senátu. Podívejte se, jakým způsobem pro kandidáty hlasovali voliči z jednotlivých obcí. Velikost bodů znázorňuje počet obyvatel. Barva reprezentuje volební uskupení kandidáta, respektive výši volební účasti ve druhém kole voleb.
Senátní volby 2018
Jediný vítěz ČSSD Petr Vícha obhájil v Karviné senátorské křeslo. Čeká ho už třetí období
Petr Vícha (ČSSD) obhájí senátorské křeslo. Ve druhém kole senátních voleb ve volebním obvodu Karviná porazil bývalou poslankyni a někdejší primátorku Havířova Miladu Halíkovou (KSČM).
ANALÝZA: Babišově vládě začíná těžké období. Senát obsadila opozice
Pro dvojici vládních stran ANO a ČSSD bylo druhé kolo senátních voleb důležité nejen z hlediska úspěchu samotných uskupení, ale zejména proto, že Senát může komplikovat situaci vládě v přijímání zákonů. Babišův kabinet, který navíc nemá většinu ve sněmovně, se musí spoléhat na hlasy komunistů a nyní se bude muset vypořádat i se Senátem, v němž má většinové zastoupení opozice.