Pavera bude jediným novým senátorem TOP 09. Do horní komory ho vysílá Opavsko

Dlouholetý starosta Bolatic Herbert Pavera z TOP 09 v opavském senátním obvodě jasně zvítězil nad kandidátkou ANO Simonou Horákovou. Hlasovalo pro něj 68,5 procenta voličů. Volební účast zde činila 19,39 procenta.

Obzvlášť velký úspěch zaznamenal Herbert Pavera právě v Bolaticích, kde ho volilo skoro 82 procent lidí. Dařilo se mu ale i v Opavě a dalších velkých městech. „Jsen nesmírně rád, že mě lidé ve druhém kole podpořili, i když celkově ta účast nebyla až tak velká,“ uvedl Pavera.

Spokojená je i Horáková, která druhé místo v konkurenci sedmi mužů rozhodně nevnímá jako neúspěch. Horáková připomněla, že teprve v červenci byla uznána jako kandidát do Senátu a za tři měsíce se jí tak podařilo fakticky z nuly dostat do finále senátního boje. „Myslím si, že to je obrovské vítězství. Cítím se naprosto spokojená. Jsem přesvědčená o tom, že to není konec, ale třeba začátek politické cesty,“ řekla Horáková.

Pavera kandidující za koalici TOP 09, ODS a STAN slíbil voličům, že bude usilovat o rozvoj měst a obcí. Právě ty jsou podle něj nejzodpovědnějšími hospodáři a zaslouží si proto víc peněz ze státního rozpočtu.

„Budu připravovat takové zákony, které pomohou obcím získat větší pravomoce,“ uvedl Pavera v předvolebním duelu ČT. V kampani šel bývalý učitel Pavera do druhého kola s heslem: „Slušnost a pracovitost jsou víc než telefon na šéfa.“ 

Opavský obvod se tak po šesti letech znovu vrací pravicovému senátorovi. V předchozím období byl místním senátorem Vladimír Plaček (ČSSD), který ale v srpnu zemřel. Až na Plačka vedli opavský obvod pouze senátoři z pravicových uskupení.

Poražená kandidátka ANO Simona Horáková je učitelkou a zástupkyní ředitele na Základní škole Edvarda Beneše v Opavě. Je také členkou opavského zastupitelstva.

Senátní duel: obvod Opava (zdroj: ČT24)