Chci znovu kandidovat na prezidenta, oznámil Pavel Fischer po zvolení do Senátu

Senátorem za obvod Praha 12 se stal bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer. V senátním finále porazil Evu Tylovou (za Piráty). O místo v horní komoře se ucházel jako nezávislý kandidát a ve druhém kole zvítězil s velkým náskokem. A ve stejný den oznámil, že chce znovu kandidovat i na post prezidenta.

„Určitě velmi rád pomůžu se zahraniční politikou, s obranou a bezpečností, s evropskými věcmi, ale určitě i dalšími. Rozhodně se nebráním, vím, že se to v Senátu musí odpracovat,“ dodal. Na vstupu do některého senátního klubu ještě domluvený není. „Uvidíme podle rozhovorů, a ty začnou až po volbách,“ dodal.

Rozhovor s novým senátorem za obvod Praha 12 Pavlem Fischerem (zdroj: ČT24)

Později Fischer prozradil, že plánuje v příštích prezidentských volbách znovu kandidovat. „Počítám s tím, že za čtyři roky bude ČR v jiném světle a bude mít možná úplně jinou agendu než dnes. Sám za sebe se ale chci připravit, aby voliči se mnou mohli počítat,“ řekl v sobotu po svém vítězství.

Nově zvolený senátor má z nadprůměrné volební účasti v Praze 12 radost. Za svým úspěchem vidí brzký start kampaně. „My jsme začali sbírat podpisy pro kandidaturu poměrně brzy a v terénu jsme byli už na jaře. Když potom začala kampaň, tak jsme plynule přešli z jednoho módu sbírání podpisů do druhého módu oslovování voličů,“ uvedl Fischer.

O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů. V prvním kole získal Fischer 47,98 procenta hlasů. Tylové dalo hlas 16,1 procenta voličů. V roce 2012 zvítězil v Praze 12 ve finále senátních voleb Tomáš Grulich (ODS). Letos už křeslo v horní parlamentní komoře neobhajoval.

Pavel Fischer je někdejší diplomat, účastník letošní volby prezidenta republiky, ve které skončil v prvním kole na třetím místě. Mezi roky 1995 a 2003 působil v Kanceláři prezidenta republiky, nejprve jako poradce Václava Havla, v letech 1999 až 2003 vedl politický odbor. V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii, po návratu do Prahy se stal ředitelem bezpečnostně-multilaterální sekce ministerstva zahraničí.