Bělobrádek nebude obhajovat post šéfa lidovců. Prohrál v senátních volbách

V senátních volbách v Náchodě zvítězil bývalý policejní prezident a současný první náměstek hejtmana hradeckého kraje Martin Červíček z ODS. Získal 56,46 % hlasů a porazil šéfa KDU-ČSL a poslance Pavla Bělobrádka, pro kterého hlasovalo 43,53 % voličů. Ten už oznámil, že se na březnovém sjezdu KDU-ČSL nebude ucházet o funkci předsedy.

Bělobrádek uvedl, že delegátům celostátní konference sdělil své rozhodnutí ještě před začátkem sčítání hlasů v senátních volbách. S jejich výsledkem odchod z čela KDU-ČSL nespojuje.

Rozhodnutí zdůvodnil tím, že po osmi letech svého předsednictví cítí, že lidovci potřebují nový impuls. „Cítím, že už nemám tu energii a dynamiku, jako jsem měl na počátku,“ řekl v ČT. „Přestože vidím několik třeba i výrazných chyb, tak se zas tak za moc věcí stydět nemusím,“ zhodnotil své předsednictví.

Myslí si, že bude předávat stabilizovanou stranu v dobré ekonomické kondici. Nejvíce si cení toho, že se mu podařilo stranu držet jednotnou. Doplnil, že chce být více s rodinou: „Docela se těším, až vyklidím předsednickou kancelář.“

Rozhodnutí skončit ve vedení strany sdělil už nyní i kvůli tomu, aby se uchazeči o předsednické místo mohli připravit na kandidaturu. „Já bych byl rád, aby potenciální kandidáti měli dostatek času se představit v členské základně, co budou nabízet na sjezdu jako nový program,“ řekl.

Bělobrádek si myslí, že nebyl favoritem těchto voleb. Pogratuloval Martinu Červíčkovi i celé ODS k úspěchu ve volbách a řekl, že ho těší relativně malý zisk kandidátů vládních stran.

Jednačtyřicetiletý politik, který trpí roztroušenou sklerózou, také uvedl, že přes nadcházející konec v předsednické funkci z politiky neodchází. „Ať už budu v Poslanecké sněmovně, nebo v Senátu, tak určitě budu dále bojovat za naše hodnoty a program,“ řekl.

Bělobrádek letos kandidoval i do zastupitelstva svého domovského Náchoda, kde je zastupitelem už od roku 2010. A mandát získal i tentokrát – jeho KDU-ČSL sice v okresním městě získala pouze tři mandáty, Bělobrádek se ale díky voličským hlasům posunul z pátého na první místo kandidátní listiny.

Červíček se chce věnovat bezpečnosti i regionu

Martin Červíček poděkoval voličům. „Jsem přesvědčen, že je to výsledek především mé každodenní práce, ať už v regionu, nebo v předchozí profesi. Nespoléhal jsem se na kampaň, ale šel jsem do toho s tím, že nabídnu zkušenost,“ řekl v ČT.

Senát považuje za pojistku ústavnosti a legislativního procesu a chce se v něm věnovat tématům dopravy a bezpečnosti. „Měl jsem však dojem, že se velmi často zapomíná na to, že senátoři by měli zastupovat regiony. Že by měli hájit regionální zájmy,“ řekl. Myslí si, že role senátora by měla být rovnoměrně rozdělená mezi celostátní a regionální témata.

Před druhým kolem voleb mu vyslovil podporu třetí v pořadí Petr Koleta, který kandidoval za hnutí ANO a získal v prvním kole 22,47 procenta hlasů. „Přestože jsme se v boji o Senát utkali jako zástupci odlišných politických stran, v řadě priorit, které bychom v něm chtěli uplatnit, se shodujeme,“ uvedl.

Červíček je od října 2016 zastupitelem Královéhradeckého kraje, je také prvním náměstkem hejtmana pro oblast dopravy a silničního hospodářství. V roce 2012 se stal policejním prezidentem po Petru Lessym, v říjnu 2013 jej prezident Miloš Zeman jmenoval brigádním generálem. V lednu 2014 rozhodla poradní komise, že Červíček byl do funkce policejního prezidenta jmenován neoprávněně a ministr vnitra v demisi Martin Pecina jej odvolal.

Senátní duel: obvod Náchod (zdroj: ČT24)