Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč zvítězil po komunálních i v senátních volbách

Novým senátorem v litoměřickém obvodě se stal Ladislav Chlupáč z ODS. Dlouholetý starosta Litoměřic si tak týden po vítězství ve volbách do obecního zastupitelstva připsal další triumf. Svého soupeře lékaře Ondřeje Štěrbu (ANO) porazil s náskokem skoro 16 procent hlasů.

Občanští demokraté získali minulý týden ve volbách do litoměřického zastupitelstva celou třetinu mandátů. Chlupáč, který město vede od roku 2002, tak pravděpodobně starostou zůstane a může se připravovat na to, jak skloubí mandát senátora s vedením okresního města. Už v minulém týdnu se vyjádřil, že by si chtěl ponechat obě funkce.

Ondřeje Štěrbu z ANO porazil Chlupáč už v prvním kole. Předem ale rozhodnuto rozhodně nebylo – zatímco Štěrba obdržel 19,53 procenta, Chlupáč jen o 5 procentních bodů víc. Ve druhém kole už byl rozdíl jednoznačnější, a to 56,4 procenta proti 43,6 procenta.

Poražený Štěrba svému soupeři k vítězství poblahopřál a poděkoval za podporu svému týmu i voličům. „Nám všem, jako prostým občanům senátního obvodu, bych popřál, abychom se co nejdříve dočkali splnění velkorysých slibů od nového pana senátora,“ řekl Štěrba.

„Preferoval bych daleko lepší financování a vytváření lepších podmínek v oblasti školství, vědy a výzkumu a zároveň i podporu spolků v jednotlivých obcích,“ zmínil Chlupáč ve vysílání ČT24 jednu ze svých priorit. „Mohl bych samozřejmě jmenovat ještě dopravní infrastrukturu a dokončení důležitých dopravních akcí,“ dodal. 

Do litoměřického zastupitelstva byl Chlupáč poprvé zvolen v roce 1998 a hned se stal radním. V roce 2001 vstoupil do ODS, předtím byl zastupitelem jako nestraník za Demokratickou unii (DEU).

Poražený kandidát ANO Štěrba je lékař gastroenterolog. Je členem litoměřického městského zastupitelstva.

Senátní duel: Litoměřice (zdroj: ČT24)