V Českých Budějovicích propadl dosavadní senátor Šesták, porazil ho hudebník Faktor

Rozhovor s novým senátorem za obvod České Budějovice Ladislavem Faktorem (zdroj: ČT24)

Za České Budějovice usedne v horní komoře parlamentu Ladislav Faktor (BEZPP), který porazil stávajícího senátora a dřívějšího ředitele Jihočeského divadla Jiřího Šestáka (HOPB). Faktor zvítězil přesvědčivě, dostal přes 60 procent hlasů, Šesták necelých 40 procent hlasů.

Faktor byl v souboji favoritem, jeho vítězství bylo přesvědčivé už v prvním kole senátních voleb, v kterém obdržel přes 40 procent hlasů.

Do druhého kola postoupili oba kandidáti s velkým odstupem od ostatních uchazečů. Na třetím místě za nimi skončil Richard Schötz z KSČM s pouhými zhruba osmi procenty.

Faktor šel do voleb jako nezávislý, zatímco jeho bývalý spolužák ze základní školy Šesták jako společný kandidát STAN a Hnutí Občané pro Budějovice. Hlavními tématy Faktorova volebního programu byla doprava a boj proti byrokracii. Šesták chtěl usilovat o prosazení zákona o veřejných kulturních institucích a zákona o hospicové péči.

Faktor by se v Senátu rád věnoval mimo jiné mediální legislativě. „Mohl bych zasednout i v zahraničním výboru. Mluvím hodně jazyky a v posledních letech jsem i hodně cestoval. Kdybych si mohl vybrat, asi by to ale byla média,“ uvedl již dříve Faktor, který se živí jako právník a hudební skladatel.

V předcházejících volbách v roce 2012 šel Šesták do souboje o křeslo senátora také z druhého místa. Tehdy se mu ale podařilo porazit poslance Jana Zahradníka z ODS.

Senátní duel: České Budějovice (zdroj: ČT24)