Za Piráty usedne v horní komoře Wagenknecht. Stal se vůbec nejmladším senátorem

Novým senátorem za Prahu 8 se stal někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Ve druhém kole senátních voleb v sobotu porazil přednostu ortopedické kliniky nemocnice Na Bulovce Pavla Dungla (za TOP 09). Wagenknecht získal 54,45 procenta hlasů. Volební účast v obvodu činila 18,23 procenta.

„Nic nekončí. Teprve začínáme. Rád bych se zapojil do práce v Senátu. Je tu několik zákonů ve Sněmovně, které dlouhodobě sleduji, například novela zákona o finanční kontrole,“ řekl Wagenknecht po svém zvolení.

Jeho stranický kolega a končící senátor Michálek vyjádřil naději, že naváže na jeho práci. „Já jsem se během let v Senátu snažil prosazovat protikorupční zákon. Vnímám jako svou chybu, že jsem asi ne dostatečně v průběhu těch šesti let všechny dílčí úspěchy více neprezentoval. Nicméně jsem rád, že se za nás do Senátu dostává Lukáš Wagenknecht, který v protikorupční vlně bude pokračovat,“ uvedl.

Tisková konference Pirátů k výsledkům senátních voleb (zdroj: ČT24)

Wagenknecht se jako senátor se chce věnovat nastavení efektivních pravidel pro veřejné výdaje státu. „Abychom utráceli lépe a peníze, které ušetříme, aby se používaly na jiné věci, například na důchody nebo dálnice,“ uvedl ještě před druhým kolem. Zaměřit se chce i na byrokracii. „I podle posledních průzkumů stále více roste zátěž podnikatelů. Když přijde jakýkoliv zákon do Senátu, je třeba tyto věci hlídat a maximálně minimalizovat,“ zmínil.

O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo šestnáct kandidátů. V prvním kole získal Wagenknecht 18,15 procenta hlasů. Dunglovi dalo hlas 15,29 procenta voličů.

Wagenknechtovo vítězství v druhém kole znamená, že se stal dosud nejmladším senátorem v Česku – čtyřicáté narozeniny oslavil 24. září. Dosud držela rekord Ivana Cabrnochová, které bylo v roce 2014 při zvolení přibližně 40 let a měsíc.

Wagenknecht působil jako první náměstek ministra financí, specialistu na audit přivedl na ministerstvo financí v únoru 2014 Andrej Babiš (ANO), o rok a čtvrt později jej odvolal. Wagenknecht, který odmítl nabídku stát se politickým náměstkem, krátce předtím upozornil na smlouvu společnosti ČEZ s advokátní kanceláří tehdejší místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové. V roce 2015 i kvůli tomu získal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci.

Koncem svého působení na ministerstvu financí se Wagenknecht dostal do sporu také s tehdejší ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadal, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Šlechtová audit označila za neprofesionální a opřený o spekulace. Závěr Wagenknechtových auditorů ale posléze potvrdila Evropská komise. 

Senátní duel: Praha 8 (zdroj: ČT24)

Senátorský post za Prahu 8 přebírá Wagenknecht po Daniele Filipiové (ODS), která letos mandát neobhajovala. Filipiová získala před šesti lety ve druhém kole voleb 62,42 procenta hlasů a porazila Jiřího Dolejše (KSČM).