Bývalý prezidentský kandidát Hilšer převálcoval v Praze 2 Libora Michálka

Novým senátorem za obvod Praha 2 bude bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer, který do horní komory kandidoval za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu (MHS). Ve druhém volebním kole jasně zvítězil nad dosavadním senátorem Liborem Michálkem (za Piráty), když získal skoro 80 % hlasů.

Hilšer po svém zvolení řekl České televizi, že má velikou radost nejen kvůli svému nadcházejícímu angažmá v Senátu, ale především kvůli všem, kteří ho podpořili. Vyjádřil také potěšení nad tím, že běžný občan se může prosadit bez toho, aby za ním stály nějaké finanční nebo lobbistické skupiny. Předeslal, že určitě nebude členem klubů ČSSD, ODS ani ANO. „Ostatní kluby závisí na jednáních v nejbližších dnech,“ poznamenal.

Poslední dobou jsou zde politici, kteří se snaží rozdělit naši společnost a dělají to tím, že rozeštvávají regiony proti Praze. Myslím, že je to velice špatně. Přestože jsem z Chomutova, kandiduji v Praze a svou kandidaturu stavím jako vytvoření jakéhosi mostu mezi Prahou a regiony. A přestože jsem byl zvolen v Praze, chci se do regionů vracet a řešit i jejich věci.
Marek Hilšer

V horní komoře by se chtěl jakožto lékař zaměřit na zdravotnictví, kde vnímá problém nedostatku personálu. Dalšími oblastmi, na které se chce soustředit, je modernizace českého školství a problematika Evropské unie.

Hilšer na sebe poprvé výrazně politicky upozornil v říjnu 2014, když se při tiskové konferenci na Úřadu vlády svlékl do půl těla a demonstroval tak svou podporu Ukrajiny a protestoval proti ruské anexi Krymu.

Jako kandidát na prezidenta se představil loni koncem července. Ke kandidatuře na Hrad sháněl občanské podpisy, ale získal jich jen 43 850, což by nestačilo. Nakonec ho ale svým podpisem podpořil dostatek senátorů.

Nejvýraznější vítězství – téměř 80 % hlasů. Rozhovor s novým senátorem Markem Hilšerem (zdroj: ČT24)

Podle poraženého a končícího senátora Michálka nahrávala protikandidátům Miloše Zemana z prezidentských voleb nálada ve společnosti, a jejich současní soupeři v senátorském klání tak neměli příliš šanci na úspěch.

„Z výsledku radost nemám. Předpokládal jsem, že se podaří lépe vysvětlit potenciálním voličům, že je důležitá odvedená práce než nějaká image třeba bez konkrétních vizí. Výsledek je takový, že skutečně u bývalých prezidentských kandidátů bylo vítězství ve všech třech obvodech v zásadě drtivé,“ řekl Michálek. Neúspěšný finalista prezidentských voleb Jiří Drahoš byl do Senátu zvolen v obvodu Praha 4 už minulý týden v prvním kole a další z kandidátů Pavel Fischer drtivě vyhrál kolo druhé.

Libor Michálek se do Senátu dostal v roce 2012 jako kandidát Pirátů (na kandidátce Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL). V horní komoře působil později mezi nezařazenými senátory a jako člen výboru pro záležitosti EU – profiloval se jako bojovník proti korupci.

Senátní duel: Praha 2 (zdroj: ČT24)

V prvním kole získal Hilšer 44,45 procenta hlasů. Michálkovi dalo hlas 15,57 procenta voličů. Účast činila před týdnem 43,47 procenta.

V roce 2012 se účastnilo senátních voleb v Praze 2 celkem 13 kandidátů. Michálek tehdy získal ve druhém kole 74,39 procenta hlasů a porazil Stanislava Křečka z ČSSD.