Břeclavský souboj se sommelierem Nazarčukem vyhrál vinohradník Koštial z ODS

Břeclavsko bude v Senátu reprezentovat Rostislav Koštial (ODS). Ve druhém kole získal 64,03 procenta hlasů a porazil tak břeclavského radního Libora Nazarčuka (nestr. za ANO), kterému dalo hlas 35,96 procenta voličů. Jako senátor se chce Koštial, který ovládl i soupeřovo rodné město, věnovat především oblasti zemědělství.

V souboji o senátorské křeslo měl majitel vinohradů Koštial od začátku výraznou převahu. Už před druhým kolem předeslal, že spoléhá spíše na svou popularitu a známost mezi voliči než na samotnou kampaň.

Jako senátor by se chtěl angažovat v oblasti zemědělství a s ním spojeným podnikáním. „To, co by senátor pro to (problémy spojené se suchem, pozn. red.) mohl udělat, spočívá v tom, že je potřeba upravit systém dotací, aby nenahrávaly velkým korporacím, aby se tito zemědělci začali chovat k půdě jako k základnímu výrobnímu prostředku, který bude naše generace živit ještě do budoucnosti,“ řekl Koštial v senátním duelu ČT.

Zasednout by chtěl ve výboru pro hospodářství, zemědělství nebo dopravu. „Jako starostovi Mikulova je mi blízké také dopravní téma, protože situace – nazval bych to ostudou státu – která je u nás na spojnici Brno–Vídeň, je tristní,“ uvedl v duelu Koštial.

Koštial zvítězil už v prvním kole a první místo si udržel i přesto, že tři z pěti neúspěšných kandidátů vyjádřili do druhého kola podporu sommeliéru Nazarčukovi. Konkrétně to byl Jaroslav Válka (ČSSD), Zdeněk Tesařík (KSČM) a Pavel Štogl (nestr. Za Piráty). „Pan Koštial chce dál zůstat starostou Mikulova a Piráti jsou proti kumulaci funkcí,“ řekl před druhým kolem Štogl.

Koštial ovládl i Nazarčukovu rodnou Břeclav

Podporu naopak Koštial získal ve Velkých Němčicích, jediné jihomoravské obci, kde zvítězil v prvním kole senátních voleb kandidát za SPD. Pro Koštiala hlasovalo kolem 70 % voličů, druhý Nazarčuk získal necelých 30 % hlasů.

Mikulovského starostu nakonec podpořily i obce, které v prvním kole preferovaly komunistického kandidáta Zdeňka Tesaříka. Koštial ovládl také rodnou Břeclav svého rivala Libora Nazarčuka. Získal tam 59,02 procenta hlasů. 

Břeclavsko zatím reprezentovali pouze čtyři senátoři. V roce 1996 usedl v horní komoře poprvé na čtyři roky Jiří Pavlov za ODS. V roce 2000 ho vystřídal Vladimír Schovánek zvolený za Unii svobody.

Posledním senátorem za břeclavský obvod se stal v roce 2006 Jan Hajda (ČSSD), který svůj post obhájil i v roce 2012. Druhé funkční období ale nedokončil, začátkem letošního roku zemřel. Od února tak břeclavský obvod neměl v Senátu žádného zástupce.

Břeclavský volební obvod tvoří celkem 70 obcí. Volit přišlo v druhém kole senátních voleb téměř 16 procent voličů. Oproti posledním senátním volbám v obvodu, kdy byla volební účast 13,74 procenta, přišlo k volbám více voličů.

Senátní duel: obvod Břeclav (zdroj: ČT24)