Dlouholetý mladoboleslavský primátor Nwelati bude i senátorem. Porazil starostu Kosmonos Müllera z ANO

Rozhovor s novým senátorem za obvod Mladá Boleslav Raduanem Nwelatim (zdroj: ČT24)

Novým senátorem za Mladoboleslavsko a část Turnovska je dlouholetý primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati z ODS. Ve druhém kole získal necelých 62 % hlasů a porazil starostu sousedních Kosmonos Jiřího Müllera z ANO.

Nwelati se chce v Senátu zaměřit na snahy zjednodušovat legislativu. Vystupovat chce třeba proti komplikovanosti stavebního zákona, nebo proti hlášením jako je o DPH, nebo systém EET. Za nesmysl rovněž považuje, aby zdravotní sestry musely mít vysokoškolské vzdělání, aby mohly svou činnost vykonávat bez dozoru lékařů.

Nwelati už v prvním kole zvítězil výraznou převahou, když získal 33,86 procenta. Müller, který skončil i v prvním kole na druhém místě, získal téměř o polovinu méně, tedy 17,9 procenta hlasů.

Nwelati je primátorem Mladé Boleslavi už dvanáct let. V letech 2004–2016 byl i zastupitelem Středočeského kraje. Byl i předsedou oblastního sdružení ODS a v roce 2012 měl i ambice stát se hejtmanem Středočeského kraje. Tehdy ale ODS skončila ve volbách v opozici. O čtyři roky později pak už do krajského zastupitelstva nekandidoval. 

V předvolebním duelu na ČT řekl, že chce prosadit zákon, aby byli dobrovolní hasiči financováni státem jako profesionálové. Nesouhlasí také s rozšířením pravomocí Senátu. 

Jiří Müller je starostou Kosmonos, v posledních letech neúspěšně kandidoval v krajských i sněmovních volbách. Je ekonomem a jako podnikatel působí ve třech společnostech.

Senátní duel: Mladá Boleslav (zdroj: ČT24)