Senátorské křeslo za Jablonec obhájil Zeman z ODS. Porazil Tejmlovou z klubu Senátor 21

Senátorské křeslo za obvod Jablonec nad Nisou obhájil senátor Jaroslav Zeman (ODS) se ziskem 56,42 procenta hlasů. Ve druhém kole porazil právničku Michaelu Tejmlovou (Senátor 21). V tomto obvodu letos usilovalo o senátorský post sedm kandidátů. Zeman vyhrál první kolo nad Tejmlovou o 12 procentních bodů.

Zeman jde do Senátu se stejným cílem jako před šesti lety, když vyhrál na Jablonecku poprvé. „Je to problém sociálně vyloučených lokalit, Jablonecko a Tanvaldsko jsou velmi silně zasažena touto problematikou. Myslím, že největší vinu na tom má stát, který vyplácí nemravné dávky na bydlení a podněcuje migraci problematických obyvatel,“ uvedl Zeman pro web seznamzpravy.cz.

Zeman byl jasným favoritem voleb. Tejmlová tak i přes porážku byla relativně spokojená, hlasovalo pro ni 9601 voličů. „To je pro mě pořád krásný výsledek a za tu důvěru všem voličům děkuji. I nadále budu pokračovat v práci pro region, jen jiným způsobem,“ řekla.

Senátor (od 2012), starosta Albrechtic v Jizerských horách (od 2002) a jednatel firmy Detoa v Jiřetíně Jaroslav Zeman absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu bižuterní v Jablonci nad Nisou. V té době také závodně lyžoval, má medaile z domácího mistrovství dorostu. Po škole pracoval jako vlekař lyžařského střediska Špičák u Tanvaldu.

V letech 1984 až 1989 byl zaměstnán ve firmě TOFA Albrechtice (dnes Detoa Albrechtice), která byla v té době zaměřena zejména na výrobu pianinových a klavírních mechanik. Tuto nejstarší továrnu na dřevěné hračky v Evropě v roce 1993 zprivatizoval a podařilo se mu ji postavit znovu na nohy a obstát v konkurenci levných hraček z Číny. V roce 2011 byl vyhlášen Podnikatelem roku Libereckého kraje.

V nedávných komunálních volbách jím vedená kandidátka ODS v Albrechticích vyhrála. Jako starosta se mimo jiné snaží o propojení skiareálu Špičák s okolními areály a také se zasadil o revitalizaci okolí „protržené přehrady“ na Bílé Desné.

V roce 2002 vstoupil do ODS a již v témže roce byl poprvé zvolen do albrechtického zastupitelstva. O čtyři roky později byl zvolen starostou obce, v letech 2010 a 2014 funkci obhájil.

V Senátu je mimo jiné předsedou podvýboru pro sport, výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Michaela Tejmlová je právnička, expertka na evropské právo a mediátorka. V roce 2014 neúspěšně kandidovala za Stranu zelených do Evropského parlamentu. V témže roce se jako nestranička na kandidátce Změny pro Jablonec stala jabloneckou zastupitelkou.

Senátní duel: obvod Jablonec nad Nisou (zdroj: ČT24)