Starostka Koněšína na Třebíčsku drtivě porazila kandidáta za ANO Michálka

Vítězem senátních voleb v obvodu Třebíč je starostka obce Koněšín Hana Žáková (nestr. za STAN). Dlouholetá regionální politička porazila kandidáta hnutí ANO Miroslava Michálka, a to s rozdílem více než 50 procentních bodů.

Žáková obdržela přes 77 procent hlasů. Kandidát ANO Michálek postoupil už do druhého kola jen těsně, a to o zhruba jeden procentní bod před kandidátem Pirátů Michalem Šalomounem. Ten před druhým kolem podpořil právě Žákovou. Michálkovi se nepodařilo uspět ani v obci Jaroměřice nad Rokytnou, odkud pochází.

Žáková řekla, že děkuje voličům za podporu a Michálkovi za férovou kampaň. V Senátu chce najít podporu všech senátorů pro tlak na vládu, aby stát dostavěl pátý a šestý blok jaderné elektrárny Dukovany. „Aby se začala konečně naplňovat energetická koncepce státu, protože pokud tak nebude, hrozí nám, že tady nebude stát jaderná elektrárna Dukovany nebo jakékoli další bloky,“ řekla Žáková. V Senátu ji láká výbor pro regionální rozvoj a organizační výbor.

Mandát zastupitelky Koněšína by si Žáková chtěla podržet i v horní komoře, aby měla i nadále kontakt s obcí. „Jsem regionální politička a byla jsem nějaký čas i v krajském zastupitelstvu, proto by mi byl nejbližší výbor pro regionální rozvoj, ale též mě láká organizační výbor,“ uvedla již dříve Žáková.

Michálek řekl, že porážka je „drtivá“ a že blahopřeje Žákové. „Jako naprostý politický elév – nikdy předtím jsem se v politice neangažoval – považuji za svůj úspěch postup do druhého kola, protože dalších sedm kandidátů bylo silných. Dnešní výsledek je dán tím, že paní Žáková pracovala několik období jako starostka obce Koněšín, ale hlavně pracovala jako předsedkyně regionu Horácko, který sdružuje 33 obcí, byla velmi známá osoba a kandidaturu ‚budovala‘ už mnoho let. Tam vidím příčiny jejího úspěchu,“ řekl Michálek.

Žáková v horní komoře parlamentu nahradí Františka Bublana, který senátorské křeslo zastával jako nestraník ze ČSSD. Bublan se ale rozhodl, že mandát nebude obhajovat. Bývalý ministr vnitra vyhrál senátní volby před šesti lety, když porazil Josefa Zahradníčka (KSČM). 

Senátní duel: obvod Třebíč (zdroj: ČT24)