Do parlamentu se vrací Přemysl Rabas. Bývalý poslanec Zelených zvítězil v Chomutově

Vítězem senátních voleb v obvodu Chomutov je Přemysl Rabas, který kandidoval za hnutí Senátor 21. Ve druhém kole získal 62 procent hlasů a porazil kandidátku ANO Martinu Chodackou. Rabas tak potvrdil své vítězství z prvního kola a po osmi letech se vrátí do parlamentu. Mezi roky 2006 a 2010 byl totiž poslancem za Stranu Zelených.

„Moc si vážím veškeré podpory, které se mi dostalo. Mimořádně mě dojímá, že v Blatně, kde žiju, byla volební účast přes 33 procent, vysoce nadprůměrná. A pro mě hlasovalo více než 81 procent lidí,“ řekl Rabas.

Přemysl Rabas tak vystřídá končícího senátora Václava Homolku (KSČM). Martinu Chodackou (nestr. za ANO) porazil s velkým náskokem. Nově zvolený senátor tak potvrdil výrazný triumf z prvního kola, ve kterém zvítězil s 33 procenty hlasů.

Rabas už má politickou zkušenost. V minulosti působil v komunální politice, konkrétně v zastupitelstvu Chomutova. Mezi roky 2012 a 2014 byl zastupitelem Ústeckého kraje. Se zvolením do Senátu se ale především vrátí do parlamentu. Mezi roky 2006 a 2010 byl poslancem Strany Zelených. Byl i místopředsedou této strany. 

Do Senátu ale Rabas kandidoval jako nestraník za hnutí Senátor 21. Je tedy pravděpodobné, že posílí také senátorský klub, kterému předsedá senátor Václav Láska, a naopak z něj po šesti letech odchází Eliška Wagnerová.

Martina Chodacká bojovala o Senát jako nestranice na kandidátce ANO. Volební výsledek nepovažuje za prohru. „Na rozdíl od kolegy jsem do voleb šla bez jakýchkoliv minulých zkušeností s politikou, a i tak jsem zvládla z devíti kandidátů postoupit do druhého kola. Za podporu chci poděkovat hlavně svojí rodině. Vítězi gratuluji, i celému jeho týmu,“ uvedla. Chodacká je lékařkou a primářkou onkologie v nemocnicích v Chomutově a Ústí nad Labem.

Senátní duel: Chomutov (zdroj: ČT24)