Kubera jako primátor Teplic skončí. Hovoří se o něm jako o možném šéfovi Senátu

Tisková konference ODS, vítězné strany senátních voleb 2018 (zdroj: ČT24)

Jaroslav Kubera po svém znovuzvolení oznámil, že se chce naplno věnovat práci v Senátu. Rovněž řekl, že primátorem Teplic už nebude. Vzhledem k úspěchu ODS v senátních volbách se nyní o Kuberovi hovoří jako o možném předsedovi Senátu.

Senátorské křeslo za volební obvod Teplice obhájil se ziskem 55 procent hlasů. Porazil ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana (za hnutí Senátor 21) – ten je od roku 2014 také nezávislým teplickým zastupitelem za Volbu PRO! Teplice.

„Jsem velmi spokojený. Samozřejmě to byla moje poslední kampaň, kterou bych nechtěl skončit v poli poražených,“ řekl jednasedmdesátiletý Kubera a dodal, že další obhajobu za šest let už neplánuje.

Cíle si klade stejné jako v předchozích obdobích. „Boj s byrokracií, s pokutománií nesmyslnou a omezováním lidské svobody ve všech směrech,“ dodal Kubera.

Podle Bergmana k vítězství jeho soupeře přispělo, že je mediálně známý. „Nedokázal jsem voliče přesvědčit, že hodnoty, které reprezentuji, jsou významnější než ty, které reprezentuje pan Kubera. Já to přijímám a blahopřeji vítězi,“ řekl Bergman, který v druhém kole získal 44,39 procenta hlasů. V prvním kole získal Kubera 41,81 procenta hlasů, Bergman dostal 21,1 procenta hlasů. Účast v prvním kole byla 35,64 procenta.

Kubera je senátorem již od roku 2000. V roce 2012 porazil ve druhém kole Jaroslava Dubského z KSČM. Pro Kuberu tehdy hlasovalo 66,84 procenta voličů. 

S primátorským postem se Kubera loučí

Dosavadní místopředseda Senátu, primátor Teplic a člen zastupitelstva Ústeckého kraje patří mezi stálice české politické scény. V roce 1994 byl poprvé zvolen teplickým starostou, ve funkci (od roku 2002 primátorské) je dodnes, do čela města byl tedy zvolen již šestkrát. Uspěl i v letošních komunálních volbách, ODS dovedl ve městě k vítězství.

Staronovým primátorem ale Kubera nebude. Po úspěchu v senátních volbách oznámil, že se chce práci v horní komoře plně věnovat. „Zítra oznámíme koaliční dohodou a já nebudu primátorem,“ předeslal Kubera a dodal: „Nebudu primátorem nikoliv kvůli tomu, abych mohl být předsedou Senátu, ale bez ohledu na to.“ Lázeňské město tedy po 24 letech povede někdo jiný.

Kubera by mohl předsedat Senátu

Pokud by někteří novopečení senátoři, kteří se do Senátu dostali jako nezávislí kandidáti, spojili své působení se senátorským klubem ODS, mohli by mít občanští demokraté nejsilnější klub. Pak by mohli obsadit i post předsedy Senátu a je možné, že by do křesla usedl dosavadní místopředseda Kubera.

Místopředseda ODS a šéf občansko-demokratického senátorského klubu Miloš Vystrčil už naznačil, že kdyby Senátu předsedal občanský demokrat, byl by to pro stranu vítaný benefit, který by jí umožnil silněji prosazovat její politiku. Předseda ODS Petr Fiala naznačil, že Kubera by byl logickou volbou.

Kubera je v Senátu 18 let

Kubera byl do Senátu poprvé zvolen v roce 2000, od té doby mandát vždy obhájil. V Senátu byl mimo jiné předsedou mandátového a imunitního výboru a předsedou senátorského klubu ODS. Po volbách 2016 byl zvolen místopředsedou Senátu. Je také členem zastupitelstva Ústeckého kraje.

Kubera již řadu let patří k nejvýraznějším politikům ODS. Někteří spolustraníci o něm loni uvažovali jako o možném kandidátovi na funkci prezidenta republiky, Kubera případnou kandidaturu odmítl. Členem ODS je od roku 1992, na přelomu let 1967 a 1968 byl členem KSČ.

Senátní duel: Teplice (zdroj: ČT24)